Мокра гниль призводить до відчутних втрат цибулі під час зберігання
Бактеріальна м’яка гниль (мокра гниль) цибулі починає розвиватися ще в полі протягом вегетації рослин, однак масового розвитку набуває у сховищах під час тривалого зберігання.
У процесі зберігання цибулі першого року можливі дуже сильні втрати через гнилі, меншою мірою хвороба здатна уражувати насінники в полі.
На зберіганні бактеріальна гниль з уражених цибулин може поширюватися на здорові, спричиняючи їх загнивання.
Бактерії можуть перебувати на рослинних рештках, які потрапили в ґрунт, на цибулинах, на поверхні насіння, рідше – в поливній воді.
У полі уражені листки передчасно в’януть і усихають. Навколо шийки цибулин утворюється велика світла або трохи рожевувата пляма, тканина в цьому місці розм’якшується.
Хвороба починається з шийки, через півтора-два місяці досягає денця цибулини. За сильного ураження відбувається загальне розм’якшення цибулин, вони набувають різкого неприємного запаху.
Додати коментар