Овочі-Ягоди-Сад

Картопля, зібрана за бережливою технологією, травмується на 30% менше – досвід

У ТОВ «Заможна країна» вперше в Україні використали бережливу технологію збирання картоплі. За її застосування культура менше травмується, що в результаті впливає на її якість, а отже, – на ціну.

Про це повідомив Сергій Душка, засновник і директор ТОВ «Заможна країна» під час XI Нідерландсько-українського форуму з професійного картоплярства. 

«Ми вирощували картоплю на зрошенні після соняшника та кукурудзи й збирали її із застосуванням бережливої технології, що була використана вперше в Україні. З нею картопля прямо на полі вкладається в контейнер за допомогою обладнання і без травмування та перевантаження опиняється в сховищі. Цією технологією користується Європа, виробляючи картоплю для свіжого ринку» – зазначає директор компанії.

Так, за його словами, втіливши торік європейську технологію в господарстві, отримали зниження травмування картоплі при збиранні, транспортуванні та закладанні в сховища майже на 30%.

«Я вважаю, що основною причиною пошкодження картоплі є та технологія, яку використовують українські господарства. Європа таку технологію використовує лише для збирання картоплі для промислового призначення та переробки, але не для свіжого ринку» – додає Сергій Душка.

Крім того, він відзначає, що з бережливою технологією збирання можна отримати близько 90% картоплі першого сорту.

Читайте також: Більший уміст органіки в ґрунті зменшує ураження картоплі паршею.