Картопля, зібрана за бережливою технологією, травмується на 30% менше – досвід
У ТОВ «Заможна країна» вперше в Україні використали бережливу технологію збирання картоплі. За її застосування культура менше травмується, що в результаті впливає на її якість, а отже, – на ціну.
Про це повідомив Сергій Душка, засновник і директор ТОВ «Заможна країна» під час XI Нідерландсько-українського форуму з професійного картоплярства.
«Ми вирощували картоплю на зрошенні після соняшника та кукурудзи й збирали її із застосуванням бережливої технології, що була використана вперше в Україні. З нею картопля прямо на полі вкладається в контейнер за допомогою обладнання і без травмування та перевантаження опиняється в сховищі. Цією технологією користується Європа, виробляючи картоплю для свіжого ринку» – зазначає директор компанії.
Так, за його словами, втіливши торік європейську технологію в господарстві, отримали зниження травмування картоплі при збиранні, транспортуванні та закладанні в сховища майже на 30%.
«Я вважаю, що основною причиною пошкодження картоплі є та технологія, яку використовують українські господарства. Європа таку технологію використовує лише для збирання картоплі для промислового призначення та переробки, але не для свіжого ринку» – додає Сергій Душка.
Крім того, він відзначає, що з бережливою технологією збирання можна отримати близько 90% картоплі першого сорту.
Читайте також: Більший уміст органіки в ґрунті зменшує ураження картоплі паршею.