Овочі-Ягоди-Сад

Картопля та цибуля після закладення у сховище не мають охолоджуватись

Картопля та цибуля після закладення у сховище не мають охолоджуватись

Після закладання цибулі та картоплі у сховище їх краще не охолоджувати, тому спеціалісти не радять на ніч відкривати впускні клапани, оскільки температура зовні падає.

Про це йдеться у статті для журналу «Садівництво по-українськи» Олеся Капітанчука, керівника компанії «Толсма Текнік».

Вища температура продукту сприяє швидшому сушінню, що є головним завданням після закладання цих культур у сховище, наголошує він. Найоптимальніша температура для сушіння становить 15-20 градусів, тоді як діапазону 20-30 градусів слід уникати.

«Попри це, серед наших овочівників досі існує стереотип, що після закладання овочі потрібно охолоджувати, – пише експерт. – Натомість у Нідерландах активно використовують газові обігрівачі, особливо у дощову погоду».

Через тиждень-два, залежно від погодних умов, після сушіння починається лікувальний період.

«Лікування – це, по суті, процес сушіння, який передбачає продування сухого продукту теплим повітрям для загоєння механічних пошкоджень, що виникли під час збору, – зазначає Олесь Капітанчук. – Тільки після цього охолоджуємо продукт до температури зберігання, за допомогою зовнішнього повітря. Якщо овочі зібрані у вересні, просушені до початку жовтня, холодні ночі забезпечать необхідне охолодження».

Читайте також: Експерт розповів про важливі компоненти сушіння цибулі