Картопля для переробки в ЄС рекордно подорожчала
Високий попит і обмежена пропозиція спричинили ріст цін на картоплю для преробки в Нідерландах до 37,5 євро за 100 кг, що що є найвищим рівнем з моменту запуску моніторингу в 2014 році.
Про це повідомляє FreshPlaza.
Зазначається, що підприємства з переробки картоплі у Нідерландах вже зіткнулися із дефіцитом сировини. Так, переробна компанія VAVI у січні 2024 року переробила 321,6 тис. тонн картоплі, що на 10,8% менше, ніж у попередньому році. Дефіцит картоплі для переробки обумовлений проблемами з її отриманням від постачальників. Переробний сектор Нідерландів стає все більш залежним від постачання із сусідніх країн; у січні 2024 року імпортовано 33,2% від загального обсягу постачання порівняно з 21,4% імпорту в січні 2023 року.
Крім того, через рясні дощі під час збирання врожаю значна кількість картоплі залишалася в насиченому вологому грунті протягом тривалого періоду часу. За оцінками NEPG (організація виробників картоплі Північно-Західної Європи), 650 тис. тонн було втрачено під час збирання врожаю або залишилося в землі і не потрапило на ринок. Картопля, зібрана в таких умовах, вже не придатна для тривалого зберігання. У результаті доступність неконтрактних поставок дуже обмежена, і переробники конкурують один з одним за обмежені запаси, що продовжує сприяти зростанню цін.
Читайте також: Цього року фермери збудують удвічі більше овочесховищ