Овочі-Ягоди-Сад

Карбування черешні найбільш ефективне у перші п’ять років після закладання саду

Карбування черешні найбільш ефективне у перші п’ять років після закладання саду

Карбування черешні виконують безпосередньо перед початком вегетації або у фазу набрякання бруньок. Календарно у зоні Південного Степу України оптимальним терміном для карбування є друга-третя декади березня.

Карбування можна виконувати садовим ножем або садовою пилкою з дрібними зубцями.

Голландські й італійські дослідники рекомендують використовувати садовий ніж для карбування на однорічному прирості, а садову пилку – на дворічній і старшій деревині.

Надріз потрібно зробити на 7-10 мм вище від бруньки або плодового утворення та так, щоб він пошкодив кору та камбій, але не деревину.

Якщо смужку кори видаляють садовим ножем, то її довжина має бути 15-20 мм, а ширина – 2-4 мм.

Ефективність карбування на черешні – близько 50%: тобто з бруньок, понад якими карбували провідник, на ростовий пагін перетворюється кожна друга. Саме тому у місці, де планується отримати розгалуження, краще карбувати провідник у двох місцях, обравши дві окремі бруньки.

Карбування тим ефективніше, чим менший вік дерева, тому цей прийом найчастіше застосовують у перші п’ять років після закладання саду.

Довідка

Карбування – це видалення смужки кори і камбію або неглибокий надріз над брунькою чи плодовим утворенням.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!