Карбування черешні найбільш ефективне у перші п’ять років після закладання саду
Карбування черешні виконують безпосередньо перед початком вегетації або у фазу набрякання бруньок. Календарно у зоні Південного Степу України оптимальним терміном для карбування є друга-третя декади березня.
Карбування можна виконувати садовим ножем або садовою пилкою з дрібними зубцями.
Голландські й італійські дослідники рекомендують використовувати садовий ніж для карбування на однорічному прирості, а садову пилку – на дворічній і старшій деревині.
Надріз потрібно зробити на 7-10 мм вище від бруньки або плодового утворення та так, щоб він пошкодив кору та камбій, але не деревину.
Якщо смужку кори видаляють садовим ножем, то її довжина має бути 15-20 мм, а ширина – 2-4 мм.
Ефективність карбування на черешні – близько 50%: тобто з бруньок, понад якими карбували провідник, на ростовий пагін перетворюється кожна друга. Саме тому у місці, де планується отримати розгалуження, краще карбувати провідник у двох місцях, обравши дві окремі бруньки.
Карбування тим ефективніше, чим менший вік дерева, тому цей прийом найчастіше застосовують у перші п’ять років після закладання саду.
Довідка
Карбування – це видалення смужки кори і камбію або неглибокий надріз над брунькою чи плодовим утворенням.
Додати коментар