Імунні яблука Дміана зберігаються до травня
У 2021 році до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні українські вчені внесли новий стійкий до парші та борошнистої роси сорт яблунь Дміана. Її плоди мають насичений неповторний кисло-солодкий смак, за дозрівання з яскраво вираженим ароматом винограду. В холодильнику зберігаються до травня.
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«Сорт отриманий шляхом вільного запилення сорту Тодес. Дерева невеликі, з компактною округло-конічною кроною, тип плодоношення мішаний, генеративні бруньки формуються навіть на однорічних приростах. Така біологічна особливість сорту забезпечує скороплідність у високощільних насадженнях на слаборослих вегетативних підщепах, навіть якщо саджанці не утворюють крону», – зазначає Любов Болдижева, селекціонерка Інституту садівництва НААН України.
За її даними, сорт скороплідний, зимостійкий, майже на всіх підщепах на 2–3-й рік після садіння вступає у плодоношення, швидко нарощуючи товарну врожайність, але схильний до перевантаження врожаю і здрібнення плодів. Зав’язує і дозріває по 3–5 яблук на одному плодовому утворенні, тому потребує ретельного проріджування зав’язі.
«У певні роки може проявлятися скловидність м′якуша плодів за сприятливих умов для цього», – зауважує вчена.
Сорт Дміана рекомендований для вирощування в усіх зонах України для всіх типів саду.
«Плоди середні — 130–185 г, округло-конічні, зелено-жовті, з малиново-червоним розмитим рум′янцем майже на всій поверхні, до повного забарвлення потребують перепаду температур. М′якуш щільний, дуже соковитий до кінця зберігання, має насичений неповторний кисло-солодкий смак, за дозрівання з яскраво вираженим ароматом винограду. Плоди зберігаються в холодильнику, не втрачаючи смакових якостей, до травня, можна споживати майже з дерева, транспортабельність висока», – характеризує селекціонерка.
Читайте також: Серед нових вітчизняних сортів яблунь багато імунних