Грибівники прогнозують розширення сегменту коричневої печериці
Зараз продажі коричневої печериці в Україні становлять всього 2% від продажів цього виду. На думку директора інформаційного грибного агентства УМДІС Максима Єнченка, це величезна можливість для індустрії, адже в багатьох країнах ця цифра набагато більша. Так, в ЄС – близько 10% всього споживання печериці припадає на коричневі гриби, а в деяких країнах, наприклад у Німеччині, її частка на свіжому ринку становить понад 30%. У США в деяких штатах коричнева печериця у продажі вже обганяє білу.
Про це повідомляють в УМДІС.
Коричнева печериця – гриб, шапинка якого забарвлена в коричневий колір (від світло-коричневого до темно-коричневого). Ніжка і м’якоть гриба — білі.
Коричневе забарвлення шапинки – особливість сорту (штаму) печериці.
Понад 98% коричневої печериці, вирощуваної в світі, це гриби сорту Хеірлум (Heirloom).
Коричнева печериця має більшу щільність і більший вміст сухої речовини, ніж білі сорти, плодове тіло більш пружне. Коричнева печериця зберігається значно довше білої, має більш виражений грибний запах, набагато простіше насичується вітаміном D.
Коричневі печериці мають меншу врожайність, тому ціна їх трохи вище.
Коричневі печериці вперше купують кінцеві споживачі насторожено, але потім щоразу повертаються.
Але посередники купують охоче: новий вид урізноманітнює асортимент, довше виглядає свіжим. Також охоче беруть коричневі печериці ресторани: гриби менше ужарюються, мають сильніший аромат.
Читайте також: Виробництво екзотичних грибів в Україні подвоїться