Фундуківники не мають повторити помилки виробників волоського горіха, – аналітик
Через нестачу якісного волоського горіха наша країна за 6 років значно відстала в експорті. Її випередили нові гравці, зокрема Китай. Українські фундуківники не мають повторювати помилки колег.
Про це у своїй колонці на AgroTimes пише Євген Кузін, аналітик плодоовочевого ринку в проєкті EastFruit.
Він зауважує, що одним із завдань фундуківників є не повторення тих помилок, які робила галузь з вирощування волоських горіхів.
«Волоський горіх був найбільшою категорією українського плодового експорту, але в останні роки цей експорт знижувався через брак якісної продукції. В цей же час на світовому ринку з’являлися нові гравці, наприклад, Китай. У 2017 році Україна експортувала на світовий ринок вдвічі більше горіхів за Китай. У 2023-му – більш ніж у п’ять разів менше», – зазначає експерт.
Він наголошує, що імпорт в Україну фундука за 2022-2023 роки знизився.
«Можна зробити припущення, що це відбулось через те, що активно почали виходити на ринок українські виробники фундуку, які активно закладали сади кілька років тому. А можливо, це лише відображення того, що за період війни впала українська промисловість, у тому числі кондитерська. Експорту фундука з України практично немає, і я думаю, що у найближчі два-три роки головним завданням фундукової галузі буде не експорт, а заміщення тих обсягів імпорту, які наразі все ще присутні в Україні», – ділиться Євген Кузін.
Читайте також: Україна має створити регіональні сушарки фундука, – фермерка