Овочі - Ягоди - Сад
Головне:
Овочі - Ягоди - Сад

Фомозна гниль збільшує втрати картоплі під час зберігання

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Велику небезпеку в період зберігання картоплі може становити фомозна гниль (гангрена). 

Її шкідливість проявляється в значному зниженні врожаю за рахунок передчасного відмирання бадилля і збільшення втрат бульб на зберіганні. 

Хвороба викликається двома фізіологічними формами гриба P. exigua: P. exigua var. foveata або P. exigua var. exigua. 

Остання форма є дуже поширеною в ґрунті. Вона має широке коло рослин-живителів і є менш патогенною, ніж P. exigua var. foveata, яка уражує переважно картоплю і може призвести до втрат понад 25% урожаю. 

Першими симптомами хвороби на бульбах є тверді темні вдавлені плями, які поступово збільшуються в діаметрі, сягаючи 2,5-5 см. 

У зоні плями шкірка за підвищеної вологості розтріскується, з тріщин з’являється тонка сірувата грибниця. З часом на поверхні плям утворюються пікніди (спороношення гриба), які виступають через шкірку бульби. 

Часто уражена тканина загниває, утворюються порожнини, всередині яких розвивається рихла грибниця патогена. 

Разом із типовими симптомами на бульбах можна спостерігати поверхневий некроз, який нагадує фітофтороз. 

Некрозна форма проявляється у вигляді розпливчастих бурих плям, які охоплюють значну частину бульби. Їхня поверхня всипана численними пікнідами. 

У вологу погоду пікніди на уражених стеблах розкриваються, внаслідок чого спори за допомогою дощу і вітру поширюються, викликаючи нове зараження стебел. Вони потрапляють через ґрунт на молоді бульби, заражаючи їх. 

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!