Овочі-Ягоди-Сад

Фермери Одещини захопилися овочами та знизили якість винограду

Фермери Одещини захопилися овочами та знизили якість винограду

В Одеській області сьогодні фермери закладають переважно овочі, особливо багато капусти, та не хочуть зв’язуватись з багаторічними культурами, щоб чекати урожаю два-три роки.

Такими спостереженнями поділився з журналом «Садівництво по-українськи» відомий виноградар Михайло Павлівський, власник ФГ «Павлівське» (Херсонська область), який тимчасово через війну залишив власне господарство та переїхав до Одеси.

«Люди нічого не хочуть змінювати, мовляв, час такий, – прокоментував він ситуацію. – І будуть наступати на ті ж самі граблі. Помідор-сливку вже приймають по 4-5 грн/кг у переробку. На наступний рік навіть важко прогнозувати, що буде з овочами. Наприклад, ми були у господарстві групи компаній «Агроф’южн», у яких в цьому році було 1,5 тис. га томатів, а на 2024 рік вони планують вже 3 тис. га. Але ж їм це вигідно, бо у них замкнутий цикл виробництва, вони експортують продукти переробки томатів у десятки країн світу на відміну від дрібних фермерів».

З іншого боку асортимент і якість урожаю винограду на місцевих ринках Одещини Павлівський характеризує як «дуже середнє»: багато Молдови та подібних сортів, є точки, де можна знайти Лівію та Аркадію, але якість цього винограду середня – відповідно середня і ціна, каже експерт. 

«Для порівняння: ми працювали останній час з супермаркетами, які вимагали якості, і ми її робили, то там і ціна інша», – резюмував Павлівський.

Читайте також: На Одещині розпочали комбайнувати томати