Овочі-Ягоди-Сад

Фермерка розповіла, чому обрала фундук

Фермерка розповіла, чому обрала фундук

Ніна Смирнова, співзасновниця сімейної фундукової ферми Nuts’N’Garden на Київщині, обрала цей напрямок через високу рентабельність, відносну простоту технології, незначні потребі у робочій силі.

Про це вона розповіла в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи».   

«Перед ухваленням рішення про вирощування саме фундука я відвідала величезну кількість конференцій, семінарів, виїздила на різні заходи, дні поля, спілкувалася з підприємцями, власниками розсадників та вивчала перспективи ринку, – зазначила Ніна Смирнова. – Провівши дослідження нашої ділянки та зваживши перспективи ринку, зупинились на вирощуванні фундука. Аналіз ґрунту показав великий уміст гумусу — що підтвердило доцільність органічного виробництва. Та й садити на чорноземах культури, які можуть рости й на інших ґрунтах, не мало сенсу. Плюс хотілося обрати продукт із вищою рентабельністю. Також мені більше імпонував варіант вирощувати сезонний продукт, адже варіант інвестувати в тепличне господарство з великою кількістю працівників за браком коштів на той час ми не розглядали. А у цьому випадку можна було дещо розтерміновувати витрати. Використовуємо всі можливості: гранти, компенсації, державні програми з підтримання садівництва».

Вона додала, що розглядали багато інших культур для вирощування: ягоди, груші, яблука й інше. 

«Але це інший, складніший процес виробництва, інакший сегмент ринку. Ці культури вимагають більших обсягів виробництва, кількості людей і більшої розбудови інфраструктури для обробки та зберігання. Процес зберігання фундука значно легший», – аргументувала фермерка.

Читайте також:  Фермерка поділиться досвідом вирощування органічного фундука