Експортер фруктів назвав найбільші труднощі сезону
Володимир Гуржій, керівник підприємства-експортера яблук USPA Fruit зазначає, що цього сезону найболючішим стало закриття білоруського ринку, який мав значну частку в експорті в попередні сезони, різке зростання витрат на енергоносії, величезні ціни на упаковку та подвоєння, а часом і потроєння витрат на логістику порівняно з попереднім роком.
Про це він розповів у інтерв’ю FreshPlaza.
«Я не думаю, що ми унікальні в усіх цих обставинах у всій Європі; проте наші витрати на логістику надзвичайно високі. Буде важко конкурувати, поки українські порти не будуть відкриті», – наголосив Володимир Гуржій.
За словами експортера, маржа в експорті яблук близька до нуля.
Гуржій пояснює, що для виробників менше ризику просто відправляти свій урожай на переробні підприємства: «В Україні врожай буде хорошої якості та обсягів. Він навіть міг би бути одним із найкращих, однак ми бачимо, що багато фермерів вважають за краще закінчувати сезон саме тут і прямо зараз, направляючи всі яблука, навіть І класу, на переробку. Це робиться лише для того, щоб не бути залученим у збільшення ризиків і витрат. Насправді, здебільшого така ситуація пов’язана з сортами, які не придатні для експорту, однак це допоможе зменшити тиск обсягів на внутрішній ринок, який все ще вважається великим».
Читайте також: Український експорт яблук може бути «дешевим»