Експорт заморожених плодів і ягід випередив експорт горіхів
За результатами 2020 року українські експортери плодів і ягід отримали від продажів на зовнішніх ринках виручку в розмірі $238 млн, що на 8 % менше, ніж було у рекордному 2019-му році.
Про це повідомляє Українська асоціація аграрного експорту.
Загалом минулорічний показник вартості експорту плодів і ягід став другим в історії України.
Найбільші доходи надійшли від збуту заморожених плодів і ягід ($111 млн), волоських горіхів у шкаралупі та без ($98 млн), яблук і груш ($10 млн), при цьому спільна частка цих товарних груп в експорті плодово-ягідної продукції становила 92%.
У натуральних обсягах експорт волоських горіхів знизився з 68 тис. т у 2019 році до 39 тис. т у 2020 році, а яблук і груш, відповідно, з 54 тис. т до 19 тис. т. Хоча продажі у 2020 році на зовнішніх ринках заморожених фруктів в кількості 55 тис. т стали максимальними за період незалежності України.
Основними покупцями українських фруктів, ягід та горіхів у 2020 році стали Польща ($57,7 млн), Франція ($19,7 млн), Німеччина ($17,2 млн), Нідерланди ($11,6 млн), Італія ($11,5 млн), Австрія ($11,2 млн), Туреччина ($10,5 млн), Чехія ($9,6 млн), Греція ($9,5 млн), Білорусь ($9,2 млн).
У 2020 році європейський вектор експорту для наших підприємців посилився, адже країни ЄС забезпечили 77 % виручки від всього експорту плодів та ягід.
У 2020 році вартість українських яблук при продажі за межі України становила в середньому $500/т, заморожених плодів і ягід – $2023/т, а лущених волоських горіхів – в межах $3000/т. Для порівняння, у 2019 році експортна ціна українських яблук дорівнювала $321/т, заморожених фруктів — $1741/т, лущених волоських горіхів — $2845/т.
«Карантинні обмеження, які були найжорсткішими у першому півріччі минулого року в Україні та основних наших країнах-партнерах, призвели до суттєвого зниження обсягів експорту деяких груп плодово-ягідної продукції внаслідок ускладнення митних процедур на кордонах, скорочення перевезень морським і наземним транспортом, а також зміни попиту на основних ринках збуту», – відзначають в асоціації.
Незважаючи на зменшення обсягів експорту українських фруктів, ягід та горіхів, українські експортери зберегли тренд на створення стабільного експортного напрямку та постійної присутності української продукції на полицях іноземних ринків, а також змогли суттєво підвищити середній рівень експортних цін та продовжити успішно конкурувати з ключовими гравцями на світовому ринку, вважає голова Асоціації Дмитро Крошка.
Читайте також: Є попит навіть на заморожений гарбуз