Експерт розповів, як поводитися з живцями винограду навесні
Живці для посадки винограду треба дістати із зберігання наприкінці лютого – на початку березня.
Про це у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповів виноградар-селекціонер Анатолій Бачинський.
«Обов’язково їх необхідно вимочити в дощовій або талій воді протягом однієї доби, зануривши повністю, – написав він. – Далі робимо зріз секатором трохи нижче від нижнього вічка на 2 мм і вище верхнього на 1,5-2 см. Бруньку на нижньому вузлі видаляють. Верхню бруньку можна запарафінувати».
Для цього треба нагріти парафін на водяній бані до температури +50-70 ºC. Потім різким рухом бруньку занурюють у парафін і одразу ж у холодну воду.
Далі живці кільчують – це процес затримки розпускання вічка відносно появи коріння.
«Справа в тому, що в теплі та волозі живець активізується, прокидається, і пагін з’являється раніше за коріння і через деякий час в’яне і засихає, – пояснює експерт. – Щоб цього не допустити, створюють штучну різницю температур у районі верхньої бруньки та нижнього вузла».
Читайте також: Експерт розповів, як правильно заготовити живці винограду