Овочі-Ягоди-Сад

Експерт розповів про нюанс у пасинкуванні томату

Експерт розповів про нюанс у пасинкуванні томату

Виламування та вирізання пасинків томату – окремі операції, які слід відрізняти у залежності від обставин.

Про це у статті для журналу «Садівництво по-українськи» розповідає Роман Крутько, співробітник Інституту овочівництва і баштанництва НААН.

«За своєчасного пасинкування тонкі молоді стебла легко ламають або відщипують нігтями, – пише він. – Головна умова при цьому — відхиляти пагони слід убік, інакше можна пошкодити основний стовбур рослини».

Починаючи з 10–12-го дня після висаджування розсади й практично всю вегетацію проводять пасинкування та формують кущ в одне стебло. Видаляють при цьому абсолютно всі пасинки, не даючи їм можливості вирости довше 5 см.

«Якщо відросток перевищив 5 см, краще використовувати ніж, ножиці або секатор, – радить експерт. – У цьому разі менше ймовірності пошкодити стебло, бо через такі рани можуть потрапити хвороботворні мікроорганізми».

Читайте також: Пасинкування томатів проводять у ранкові години