Експерт озвучив складові успішного зберігання яблук і груш
Для якісного зберігання яблук та груш потрібно закладати здорову продукцію, зібрану в оптимальний період, із дотриманням заходів гігієни. Значно продовжують терміни зберігання низькі температури та регуляція концентрації газів.
Про це під час міжнародного форуму «Інтенсивний сад — 2019: зерняткові» розповів викладач Варшавський університет сільського господарства (Польща) Томаш Крупа.
За його словами, для плодів, які виділяють етилен: яблука, груші — не варто зволікати зі збором. Адже тоді вони активно виділяють етилен, плоди м’якшають, розмножуються гриби, бактерії й значно зменшується термін зберігання.
Найпростіший метод визначення оптимальної стиглості — індекс крохмалю. Його розпад має бути від 3-4%, до 7-8%, залежно від сорту.
Більш достовірний метод — індекс Штрайфа. Він враховує твердість плодів, індекс крохмалю та вміст цукру.
Читайте також: Біометод продовжує терміни зберігання фруктів та овочів
Щоб зібрати плоди в оптимальній стиглості, деякі сорти збирають 2-3 рази.
Також важливо обрежно знімати плоди, складати у миту та дезинфіковану тару.
«Якщо не можете дозволити собі сховище — треба змінити політику продажу. Якщо ви продаєте «на корню», то вам і не потрібне сховище», — зауважив Томаш Крупа.
У сховищах використовують зберігання в холодильниках, або в холодильниках з регульованою газовою атмосферою. Найдорожча та найсучасніша технологія — динамічна контрольована атмосфера. Вона заснована на принципі зберігання на межі кисневого та безкисневого дихання і забезпечує найвищу якість зберігання.
Додати коментар