Дослідник порадив ґрунти для черешні
В Україні більшість ґрунтів відповідає біологічним вимогам черешні, проте є певна відмінність між ними в зональному аспекті, пов’язана з умовами зволоження.
Про це в статті в журналі «Садівництво по-українськи» зазначає Вадим Соловей, кандидат сільськогосподарських наук, співробітник ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського».
Зокрема, у зоні Сухого Степу з посушливим кліматом за вирощування черешні без зрошення найбільш придатними є дернові зв’язно-піщані та супіщані ґрунти, підстелені суглинковими прошарками. Обмежено придатними (через сухість) є темно-каштанові легко-, середньо- та важкосуглинкові ґрунти.
«Поважчання гранулометричного складу покращує трофічний режим, що має особливе значення для сортів черешні середнього і пізнього термінів дозрівання», – зауважив дослідник.
Він додав, що у зоні Південного Степу, крім зв’язно-піщаних ґрунтів, підстелених суглинками, найкращі умови для черешні забезпечують чорноземи південні середньо- і важко суглинкові, дещо гіршими є легкоглинисті південні чорноземи — через зменшення потужності зони вологообігу в ґрунті.
Для зони Степу Північного з абсолютним переважанням у ґрунтовому покриві чорноземів звичайних важкосуглинкових і легкоглинистих на лесах вибір найкращих ґрунтів зумовлений насамперед схиловими місцеположеннями — понад 40% цих ґрунтів поширені на схилах. Найкращими з них будуть аналогічні фону й слабоксероморфні ґрунти.
Лісостеп за ґрунтово-екологічними умовами загалом відповідає вимогам черешні. Сірі лісові, темно-сірі опідзолені ґрунти, чорноземи опідзолені й чорноземи типові придатні без особливих обмежень, потрібно передусім вибирати схилові місцеположення з урахуванням ксероморфності.
Читайте також: Для черешні важливі ґрунти та підґрунтя