Овочі-Ягоди-Сад

Цибуля добре зберігається лише в сучасному сховищі

Цибуля добре зберігається лише в сучасному сховищі

Ріпчасту цибулю на зберігання збирають у другій половині серпня-на початку вересня. Зібрані рослини згрібають у валок. Після просушування обрізають перо й відправляють на зберігання у професійне сховище, розповів Сергій Іванов, фермер-одноосібник з селища Каланчак на Херсонщині.

Про це повідомляє журнал «Плантатор».  

«Цибуля гарно зберігається за температури від -3 до +1°C та відносної вологості повітря 75–85%, – розповів він. –А такий мікроклімат можна підтримувати лише у великому, гарно обладнаному сучасному сховищі. Побудувати таке сховище ми не маємо фінансової можливості та й немає такої потреби, бо ми вирощуємо не дуже великі партії овочів. Натомість ми вже кілька років поспіль орендуємо частину сховища в наших сусідів. Це дозволяє нам реалізовувати свою продукцію не тільки з осені, одразу після збирання врожаю, а й протягом усього року».

Щоб цибуля добре збереглася, Сергій Іванов з братами починає збирати овоч з другої половини серпня, в суху сонячну погоду, коли починає полягати перо, підсохла шийка і на цибулині утворилися сухі луски. Зібрані рослини складають в рядки, підсушують 5–15 днів. За цей період пластичні речовини з листків переміщуються в цибулини й вага їхня збільшується. Після просушування цибулини очищують, якщо потрібно, обрізають перо, і відправляють цибулю замовникам або на зберігання.

Читайте також: В Україні зареєстрували новий сорт лежкої цибулі