Ціни на ягоди в Україні зросли через весняні заморозки

Стартові ціни на ягоди у 2025 році були вищими, ніж торік, через наслідки весняних заморозків та обмежену пропозицію товарної якості.
Про це повідомляють в Асоціації «Ягідництво України».
Фахівці асоціації відзначають, що найбільше це позначилося на лохині: у червні, коли імпорт вже був обмежений, а внутрішня пропозиція залишалася низькою, ціни на ягоду трималися високими. Проте вже в липні відбулося здешевлення, зокрема на лохину та малину.
«Прибутковість залишалася у тих господарств, які мали безперервний холодовий ланцюг і чітко розмежовували потоки свіжої та замороженої продукції», – зазначають в асоціації.
За їхніми даними, свіжа лохина, суниця та малина реалізовувалися через роздрібні мережі, онлайн-канали та HoReCa, тоді як малина переважно йшла на заморожування (IQF). Частину врожаю лохини та суниці також переробляли у періоди підвищених ризиків.
В експорті українська лохина постачалася через Польщу та Нідерланди до Німеччини, карїни Бенілюксу та Італію, а малина стабільно відвантажувалася на переробку до країн Європейського Союзу. Суниця свіжою реалізовувалася лише епізодично, основний обсяг ішов на заморожування за контрактами.
На конкурентному полі ринку свіжої лохини українські виробники зіштовхнулися з Іспанією, Марокко та Польщею, на малині – з Сербією, Польщею та Молдовою, а на суниці – з європейськими постачальниками як свіжої, так і замороженої продукції.
Читайте також: Україна готується експортувати столовий виноград