Ціна на фундук для переробки залишиться стабільною
Сорти фундука промислового призначення врожаю минулого сезону продаються у Євросоюзі на 30% дорожче десертних або тих, які лише іноді використовуються для переробки.
Таким спостереженням у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» поділився Євген Лайтер, головний агроном фундукового саду «Галс Агро».
«Ціна сортів Каталонський, Барселонський, Косфорд сьогодні на рівні 2 євро/кг і невисокий вихід ядра, – написав він. – А італійські сорти мають ціну 2,8-3 євро, були випадки, коли вона доходила і до 4 євро/кг».
Ця різниця, на думку Лайтера, буде тільки зростати, тому що частка горіхів десертного призначення на ринку з роками збільшується, адже сади із ними були посаджені раніше. Тому ціна на них або буде триматись на рівні 2-2,5 євро, або падати по мірі того, як будуть збільшуватись обсяги промислових сортів. Ціна ж на італійські сорти буде залишатись більш стабільною, тому що їх основний ринок збуту – переробники у Європі.
За даними експерта, в Україні ціна на Барселонський/Каталонський починається від 80 грн/кг, на італійські – від 115 грн/кг. Поки що вона забезпечується недостатніми обсягами виробництва для внутрішніх потреб, пояснює Лайтер.
«У 2024-2025 така ціна буде зберігатись за рахунок того, що імпорт на 20% дорожчий через транспортування і розмитнення, – пояснив агроном. – Коли обсяг виробництва перетне рівень внутрішнього споживання, ціна на фундук вирівняється з цінами на зовнішніх ринках».
Читайте також: Експерт назвав головні критерії вибору сортів фундука для закладання саду