Cпільний посів суниці та м'яти вигідний для фермерів
Дослідження, проведене Випробувальним центром Лаймбург (Італія), показало, що спільний вирощування суниці садової (полуниці) та лікарських або пряних трав на одній ділянці значно підвищує біорізноманіття та сприяє сталості сільського господарства. Результати дворічного експерименту були представлені на фаховій конференції з травництва 24 жовтня 2025 року.
Про це повідомляє Fruchtportal.de.
Спільний посів, відомий як змішана культура, є методом, де різні види рослин ростуть разом, створюючи сприятливі синергії. Це допомагає краще стримувати бур’яни, шкідників і хвороби, водночас збільшуючи видове різноманіття та кількість корисних комах-запилювачів і природних ворогів шкідників, що є основою для біологічного захисту рослин.
Фахівці Випробувального центру Лаймбург протягом двох років проводили польові досліди в долині Мартелль, висаджуючи суницю разом із різними травами, зокрема шавлією, перцевою м’ятою, суничною м’ятою, нагідками та цибулею-шніт. Найкращі результати, що демонструють стабільніші врожаї та збалансовану продуктивність зі сталістю, показали варіанти з перцевою м’ятою та шавлією.

Таке поєднання відкриває нові можливості для інтеграції вирощування трав у традиційне ґрунтове виробництво суниці. Крім того, у варіанті з нагідками спостерігалося помітне зростання кількості корисних комах, що підтверджує важливість змішаних культур для підвищення біорізноманіття в агровиробництві.
Мануель Прамзолер, керівник робочої групи «Польові культури та трави» центру Лаймбург, зазначив, що вирощування лікарських і пряних рослин також має позитивний вплив на захист диких видів, оскільки багато цілющих трав досі збирають у дикій природі, що загрожує їхньому виживанню. Дослідження допомагає фермерам знайти придатні для місцевих умов сорти та методи вирощування, відкриваючи нові шляхи для виробництва та сприяючи збереженню природних ресурсів.
Читайте також: Релоковане з Херсонщини господарство успішно вирощує полуницю і виноград