Овочі-Ягоди-Сад

Чипсова картопля на Чернігівщині дає на богарі врожайність 20 т/га, столова –– 30 т/га

Чипсова картопля на Чернігівщині дає на богарі врожайність 20 т/га, столова –– 30 т/га

На три з плюсом за п’ятибальною шкалою оцінює цей рік Денис Вороний, засновник ТОВ «Еліт-овоч» у Чернігівській області. Фермер вирощує столові та чипсові сорти на богарі.

«Для поліських картоплярів він кращий, ніж попередній, бо торік картопля взагалі погоріла, – розповів Денис Вороний. – Цього року була непогана рання картопля, хоча, як правило, в інші роки рання картопля нас не балує врожайністю, основний урожай ми отримуємо від середніх та пізніх сортів. Але цього року все навпаки, рік доволі неоднозначний. Середньоранні та середні сорти взагалі не вродили, але сподіваюся, що буде непогана пізня картопля. На початку вересня пішли дощі, завдяки яким ми маємо надію вийти на врожайність 30 т/га. А взагалі, остаточні підрахунки будемо робити на початку жовтня».

Чипсова картопля на богарі у господарстві дає в середньому 20 тонн з гектара. Щодо відмінностей у вирощуванні столових та чипсових сортів, фермер вважає їх не дуже істотними.

«Чипсова картопля щільніша за структурою порівняно зі столовими сортами. Для неї потрібно давати більше живлення, вносити більше добрив та частіше проводити обробки від хвороб. В ідеалі має бути полив: крапельний або поверхневий. Дякувати природі, у нас на Поліссі чипсова картопля росте й без поливу. Навіть деякі господарства, які вирощують насіннєву картоплю, обходяться без поливу. У мене в господарстві його теж немає, хоча в перспективі плануємо облаштувати», – повідомив фермер.