Овочі-Ягоди-Сад

Через дефіцит працівників «Галс Агро» перейшов з яблуневого саду на фундуковий

Через дефіцит працівників «Галс Агро» перейшов з яблуневого саду на фундуковий

Дефіцит робочих рук для праці у садах змусив агрохолдинг «Галс Агро» змінити пріоритет з яблуневого напрямку на фундуковий.

Про це на Всеукраїнській конференції «Горіхова стратегія України» у Тетієві (Київська область) розповів Сергій Кравчук, генеральний директор агрохолдингу, повідомляє AgroTimes.

«Рішення п’ять років тому піти у фундук було пов’язане з тим, що до цього ми вирощували яблуко у складі холдингу, і зрозуміли, що не зможемо такий проект у майбутньому масштабувати до розмірів нашого агрохолдингу, тому що у нас все менше і менше стає людей, які можуть працювати у садах, бо там дуже багато ручної праці», – розповів Кравчук.

Фундук вимагає набагато менше людей на гектар, зауважує він, хоча й у рази більше, ніж на польових культурах. «Галс Агро» вибрала стратегію не збільшувати земельний банк під однорічними культурами, а запровадити переробку, щоб отримати максимальний прибуток з гектару землі.

«Заробітки на кукурудзі два роки тому були, на мою думку, виключно тимчасовими, а орендна плата за землю росте, як і ціни на нафтопродукти, – резюмує Кравчук. – З фундуком можна спокійно працювати та очікувати гарантовані прибутки».

Читайте також: Фермери Київщини сушитимуть фундук разом