Біодинамічне вирощування винограду зменшує урожайність
Виноградники, ведені за органічною системою, значно частіше уражаються ботритісом (сірою гниллю). Але якість виноградних ягід, якість вина та його органолептичні показники міняються незначно.
Про це у статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише доктор наук, академік ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» В’ячеслав Власов.
«Досліджень на тему біодинамічного виноградарства значно менше, ніж щодо органічного, однак і вони свідчать про зменшення врожайності та збільшення випадків ураження сірою гниллю, і то не лише порівняно із традиційним виноградарством, а й з веденим за органічною системою», – пише науковець.
Ми також повідомляли про дослідження, згідно яким маса лози у традиційному виноградарстві на 14% вища за органічне та на 17% – за біодинамічне. Площа листкової поверхні у традиційному виноградарстві сягає 4,26 м2/кущ, в органічному та біодинамічному відповідно 3,45 та 2,95 м2/кущ.
Читайте також: Органічні червоні вина не такі червоні