Овочі-Ягоди-Сад

Біодинамічне вирощування винограду зменшує урожайність

Біодинамічне вирощування винограду зменшує урожайність
Виноград сорту Молдова

Виноградники, ведені за органічною системою, значно частіше уражаються ботритісом (сірою гниллю). Але якість виноградних ягід, якість вина та його органолептичні показники міняються незначно.

Про це у статті для журналу «Садівництво по-українськи» пише доктор наук, академік ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» В’ячеслав Власов.

«Досліджень на тему біодинамічного виноградарства значно менше, ніж щодо органічного, однак і вони свідчать про зменшення врожайності та збільшення випадків ураження сірою гниллю, і то не лише порівняно із традиційним виноградарством, а й з веденим за органічною системою», – пише науковець.

Ми також повідомляли про дослідження, згідно яким маса лози у традиційному виноградарстві на 14% вища за органічне та на 17% – за біодинамічне. Площа листкової поверхні у традиційному виноградарстві сягає 4,26 м2/кущ, в органічному та біодинамічному відповідно 3,45 та 2,95 м2/кущ.

Читайте також: Органічні червоні вина не такі червоні