Овочі-Ягоди-Сад

Аналітик пояснив, чому українські ягоди та фрукти такі дорогі

Аналітик пояснив, чому українські ягоди та фрукти такі дорогі

Нестача працівників, скорочення попиту, зменшення виробництва та погані погодні умови підняли ціни на вітчизняні ягоди та фрукти.

Про це в ефірі Українського радіо розповів Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

«Відсутність дешевих українських ягід пов’язана з нестачею робочої сили, скороченням внутрішнього попиту і, як наслідок, зменшенням виробництва», – наголосив він.

За словами експерта, на собівартість ягід суттєво впливає виробнича складова, оскільки зростає вартість на засоби захисту рослин, логістику, пакування. Але останніми роками специфічним тригером, який важливий для ціноутворення і виробництва ягід, стала робоча сила – як і сезонна, так і постійна. 

Адже для того, щоб зібрати ягоду, потрібно залучити людей, а також необхідні постійні працівники, що розуміють технології виробництва, мають досвід і знання на рівні агронома або технічного співробітника. 

Крім цього, за останні три роки всі фруктові культури просіли у виробництві. Якщо порівняти динаміку загальної площі насаджень у виробництві за 2023 рік з 2020 роком, то, наприклад, зерняткові (яблука, груші) просіли на 14%, абрикос – на 25%, черешня – на 38%, вишня – на 10%.

«Вплинули на врожай і погодні умови. Наприклад, сильні дощі, котрі були в травні та на початку червня, погіршили якість черешні, що зменшує як її вартість, так і пропозицію. Така черешня буде погано зберігатися, і це розуміє виробник, якому треба якомога швидше її продати. Також задовольнити внутрішній попит допомагає імпортна пропозиція», – зауважив Максим Гопка.

Читайте також: Ціни на малину на ринку вдвічі нижчі, ніж торік