Аналітик пояснив, чому українські ягоди та фрукти такі дорогі
Нестача працівників, скорочення попиту, зменшення виробництва та погані погодні умови підняли ціни на вітчизняні ягоди та фрукти.
Про це в ефірі Українського радіо розповів Максим Гопка, аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
«Відсутність дешевих українських ягід пов’язана з нестачею робочої сили, скороченням внутрішнього попиту і, як наслідок, зменшенням виробництва», – наголосив він.
За словами експерта, на собівартість ягід суттєво впливає виробнича складова, оскільки зростає вартість на засоби захисту рослин, логістику, пакування. Але останніми роками специфічним тригером, який важливий для ціноутворення і виробництва ягід, стала робоча сила – як і сезонна, так і постійна.
Адже для того, щоб зібрати ягоду, потрібно залучити людей, а також необхідні постійні працівники, що розуміють технології виробництва, мають досвід і знання на рівні агронома або технічного співробітника.
Крім цього, за останні три роки всі фруктові культури просіли у виробництві. Якщо порівняти динаміку загальної площі насаджень у виробництві за 2023 рік з 2020 роком, то, наприклад, зерняткові (яблука, груші) просіли на 14%, абрикос – на 25%, черешня – на 38%, вишня – на 10%.
«Вплинули на врожай і погодні умови. Наприклад, сильні дощі, котрі були в травні та на початку червня, погіршили якість черешні, що зменшує як її вартість, так і пропозицію. Така черешня буде погано зберігатися, і це розуміє виробник, якому треба якомога швидше її продати. Також задовольнити внутрішній попит допомагає імпортна пропозиція», – зауважив Максим Гопка.
Читайте також: Ціни на малину на ринку вдвічі нижчі, ніж торік