90% польських томатів вирощують в теплицях
90% польських томатів вирощують в теплицях. Найпопулярніші – рожеві томати, зокрема Tomimaru Muchoo F1.
Про це на IV Міжнародному симпозіумі з томатів, що відбувся в місті Комізо (Італія, Сицилія) розповіла Агнешка Секара з Університету сільського господарства в Кракові, повідомляє FreshPlaza.
«У Польщі існує давня традиція вирощування помідорів, які до початку 1900-х років використовувалися в основному як прикраси. Зараз 90% помідорів виробляють у теплицях і лише 10% вирощують у відкритому грунті, – розповіла доповідачка. – Теплиці є високотехнологічними, в основному зроблені із заліза та скла, опалюються значною мірою природнім газом, хоча частина енергії все ще отримується з іншого викопного палива».
Урожайність томатів у скляних теплицях становить близько 60 кг/кв.м завдяки дуже точній підтримці параметрів клімату, штучному освітлення та щепленій розсаді на гідропоніці. Засоби захисту рослин використовуються все менше і менше.
«Польське виробництво зосередилося на рожевих сортах томатів, які краще відповідали місцевим споживчим тенденціям, як-от Tomimaru Muchoo F1, який наразі є одним із найпопулярніших, – уточнила Агнешка Секара. Проте протягом останніх трьох років з’являються нові сорти та сегменти. Увага приділяється упаковці, яку урізноманітнюють для різних вікових груп за допомогою захопливих етикеток для дітей та снекової продукції».
Читайте також: Через газову кризу скорочується виробництво тепличних овочів у ЄС