Точка зору

Завдяки диференційованій нормі висіву ми заощадили на посівному матеріалі близько 6%

Віталій Браво
директор із розвитку ТОВ «Околиця»

Ми обробляємо дві тисячі гектарів і вирощуємо стандартний набір культур: соняшник, озиму пшеницю, кукурудзу, горох і сою. Точне землеробство впроваджуємо комплексно, але етапами, ураховуючи наявний машинно-тракторний парк і нюанси в сумісності обладнання.

Застосовуємо автопілоти. Оскільки купувати власний дрон на такі невеликі площі немає сенсу, огляд посівів робимо дронами компанії SmartFarming: здійснюємо підрахунок сходів, досліджуємо забур’яненість, густоту посівів, виявляємо осередки захворювань. За допомогою квадрокоптерів вимірювали деякі масиви землі, а дані враховували в розробці карт-завдань під диференційований посів, так само, як й індекси NDVI. Також брали до уваги рельєф і досвід нашого агронома, що знає продуктивність різних ділянок.

Маємо досвід обробітку й сівби з використанням сигналу RTK, який дає точність до 2 см, але наразилися на проблему нестабільного мобільного зв’язку і, відповідно, інтернету. Тому почали використовувати платні супутникові сигнали, які дають точність до 10 см і є стабільними.

На сівалках застосовуємо секційний контроль і диференційовану норму висіву. Цього року диференційовано висіяли близько ста гектарів соняшнику й двісті — кукурудзи відповідно до карт-завдань, на яких були виокремлені ділянки з різною продуктивністю, на продуктивніших загущували посіви, на менш продуктивних — зріджували.

Заощадження на посівному матеріалі шляхом секційного контролю секцій сівалки і відімкнення становило близько 6% (для більшої економії потрібно провести детальний аналіз умісту поживних речовин у ґрунті). Одним із вагомих чинників, що впливають на майбутній урожай, є оптимальне розкладання насіння в рядкові (сингуляція). Так, сівалка, переобладнана системою Precision Planting, показала сингуляцію по соняшнику на рівні 94%, а кукурудзи — 99%; сівалка Kinze, обладнана системою відімкнення секцій та моніторингом висіву, дала сингуляцію по соняшнику — 80%, а по кукурудзі — 93%.

Переобладнали також причіпний обприскувач: установили модуль, що відповідає за норму виливу ЗЗР і контроль відімкнення секцій: створюється схема внесення, і якщо машина заїжджає повторно на оброблену територію, секції автоматично відмикаються.

Прилади, встановлені на комбайнах, дають можливість фіксувати потову врожайність і вологість зерна. Отримання якісної картографії врожайності є надважливим завданням, тому що завдяки цьому можливо визначити продуктивні ділянки. Картографія врожайності, індекс NDVI (бажано усереднений за 5 років), агрохімічний аналіз ґрунту й карта рельєфу є основою для розробки майбутніх карт диференційованої сівби та внесення добрив.