Техніка

Компанія Feodal презентувала нову розробку — систему керування агропідприємством

Feodal FMS створена робити керування простим, а бізнес — ефективнішим

Feodal FMS створена робити керування простим, а бізнес — ефективнішим

Напередодні Нового року компанія Feodal, яка відома своїм сервісом обліку земельного банку, презентувала нову розробку — систему Feodal FMS. Це система керування агропідприємством, що накопичує дані про земельні ділянки, погодні умови, а також дані трекерів, установлених на техніці, і на основі цих даних дає користувачеві комплексну аналітику по підприємству. Фактично система є помічником для компанії, яка вміло помічає помилки в керуванні, відхилення в робочих процесах, перевитрати пального та ненормовану роботу техніки, а також підкаже, чи варто виконувати ті чи інші роботи в полі з урахуванням погодних умов.

Ми поспілкувалися із засновником і керівником компанії Feodal Андрієм Дем’яновичем й дізналися, чим унікальна Feodal FMS, як вона працює і як вплине на роботу фермерів в Україні.

Feodal FMS: що це і як вона працює?

Як розповідає Андрій Дем’янович, систему Feodal FMS було створено у відповідь на запити ринку. Трирічний досвід співпраці з фермерами в рамках проєкту Feodal.land показав, що українські агровиробники потребують комплексної системи керування агропідприємством, яка була б простою в користуванні, максимально автоматизованою і не вимагала ручного введення даних для здійснення аналітики.

Андрій Дем’янович, засновник і керівник компанії Feodal

«Ми прийшли на поклик наших клієнтів, які хотіли керувати своїм підприємством на одному екрані монітора й із комфортом — саме так, як вони працюють із земельним банком у системі Feodal.land. Наша команда створила Feodal FMS з нуля — з власним баченням і розумінням у співпраці з нашими клієнтами. Це тільки початок, і ми прагнемо зробити максимально корисну і зручну систему, а тому завжди відкриті до ідей та пропозицій від наших користувачів», — розповідає Андрій.

Робота системи Feodal FMS базується на даних, які умовно можна поділити на два блоки. Перший блок — це дані із зовнішніх джерел. Зокрема, це інформація із супутників про поля підприємства, високоточні дані про погоду. Також система збирає й аналізує дані п’яти важливих для агровиробництва індексів — зокрема, кількість вологи в рослині, інтенсивність рослинності (звичайний і поліпшений індекс рослинності), дані про затоплюваність на полях і рельєф. У системі Feodal FMS рельєф — це радарне знімання земної поверхні, яке дає можливість оцінити реальний і точний рельєф території, адже він відіграє важливу роль в агровиробництві й напряму впливає на врожайність культур.

Аналізуючи всю цю інформацію, система визначає, чи підхожі погодні умови для проведення робіт у полі, чи варто вносити ЗЗР та добрива тощо. Це базові дані з простою візуалізацію і зрозумілою подачею. А як глибоко фермер захоче аналізувати свої поля — залежить від нього. Чи захоче він застосувати пенетрометр, щоб виміряти щільність ґрунту, чи захоче підтягувати агрохімічний аналіз ґрунту — це різні рівні ефективності, які може впроваджувати фермер на господарстві, а система підлаштовується під нього.

Другий блок даних — це інформація з трекерів, установлених на техніці підприємства. Завдяки цим даним система аналізує роботу техніки в полі, визначає тип цих робіт, швидкість та якість виконання, витрати паливно-мастильних матеріалів, помічає порушення в технології тощо. До прикладу: аналізуючи ці дані, система помітить, якщо є втрати врожаю під час збиральної кампанії, якщо оператор комбайна рухається з більшою за дозволену швидкість. Також побачить перевитрати пального й помітить процеси, що впливають на справність техніки. Користувачу треба буде тільки ухвалити рішення на основі цих даних і втілювати їх у роботу.

Унікальність системи — в простоті користування

Звісно, на ринку сьогодні є немало подібних систем. За словами Андрія Дем’яновича, особливість Feodal FMS — в простоті користування та повній автоматизації.

«Створюючи систему Feodal FMS, наша команда дотримувалася правила трьох кліків — тобто користувач повинен отримати результат на будь-який свій запит у три кліки. Ми прагнемо дати фермеру зручний і простий функціонал, який не потребуватиме багато часу та додаткового персоналу. Усе повинно бути просто, адже цифрові технології й були створені для того, щоб спростити життя, а не ускладнювати його», — каже Андрій.

За його словами, цього вдалося досягти завдяки максимальній автоматизації всіх процесів у системі. Тут мінімум ручної роботи, проте максимум аналітики.

Шлях до простоти насправді не простий. Це була спрямована робота зі створення такої системи, що забирає все зайве і дає можливість користувачу вибрати важливе саме для нього.

«Ми відійшли від короткострокового планування, натомість зробили ставку на довгострокове. До прикладу: немає жодної потреби щоранку вносити дані про рух техніки на підприємстві та заплановані роботи в полі. За допомогою трекерів на техніці та мітках на агрегатах програма сама проаналізує її рух у полі та створить в системі необхідну операцію. І так у всьому: максимум автоматизації — мінімум ручного введення даних», — веде далі пан Андрій.

З тим Feodal FMS — це не просто звіт даних про процеси на підприємстві. За результатами сезону система дозволить фермеру проаналізувати допущені помилки, покаже, які саме дії призвели до конкретного результату, вкаже моменти, на які варто зауважити наступного сезону. За словами пана Андрія, їхня ідея полягає в тому, щоб фермер зростав разом із системою, підвищував ефективність керування, отримував більші прибутки й розвивав свій бізнес.

«Ми працюємо в одному середовищі цінностей. Зростають фермери, зростаємо і ми. Змінюються їхні запити та потреби — розвиваємося і ми, створюючи потрібний ринку продукт. Разом ми працюємо над тим, щоб розвивати культуру користування земельним ресурсом і максимально ефективно вести бізнес», — коментує пан Андрій.

Вартість підписки за користування системою до кінця 2023 року становить 60 центів/га. Без додаткових доплат за під’єднання техніки. За словами ага Андрія, така ціна — це свідомий крок, щоб підтримати фермерів у важкий воєнний час і дати можливості для росту.

Як інтегрувати систему Feodal FMS у своє підприємство?

«Перший крок — усвідомити, що все просто і в системі немає нічого складного. Видихнути й позитивно налаштуватися на зміни. Хороших змін», — посміхається пан Андрій.

За його словами, інтегрування системи в роботу підприємства відбувається за 2–3 дні. Передусім у систему завантажують контури полів. Якщо їх немає, команда Feodal зацифрує земельний банк. Далі в систему додають трекери на техніці та мітки на агрегатах. Цього уже достатньо для початку роботи в системі Feodal FMS, адже основні дані для аналітики система бере із зовнішніх джерел — супутників і метеостанцій. У процесі роботи систему можна вдосконалювати й додавати нові функції.

«Фактично за три дні фермер, який ніколи не займався автоматизацією підприємства, уже може працювати в системі. До того ж це не потребує великих інвестицій. Достатньо простих трекерів на техніку, що живляться від прикурювача і передають дані про її рух. Головне — мати бажання змінюватися й розвиватися», — коментує пан Андрій.

Для отримання безплатної консультації щодо системи телефонуйте за тел.: 067 102 01 06

https://feodal.online/fms/

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ