Точка зору

Загрози для озимих наразі немає

Володимир Мокляк
голова СФГ «Дослідне» (Полтавська обл.)

Нещодавнє зниження температури повітря викликало деякі побоювання щодо сану озимих, адже багато господарств, як-от наше, восени затрималися із сівбою й отримали пізні, не дуже добре розвинені сходи. Ми, наприклад, сіяли озиму пшеницю в сухий ґрунт. Сіяли мілко, щоб швидше отримати сходи, але дощі пройшли аж 16-17 жовтня, а зійшла пшениця через вісім днів, тобто аж наприкінці жовтня. Утім, наразі озимі в доброму стані. Протягом останніх двох тижнів, коли в Україні спостерігалося зниження температури повітря, у нас найнижчі зафіксовані показники були на рівні 13-14°С морозу, що не несло загрози навіть для не дуже добре розвинених посівів. Снігу в нас випало небагато, але й критичних температур поки що не було.

Аби посіви озимих загинули, температура ґрунту на рівні вузла кущіння має знизитися до 15-17°С морозу й протриматися щонайменше протягом кількох діб. А за наявності достатнього снігового покриву озимі здатні витримувати й набагато нижчі температури. Також уплив морозів залежить від стану посівів, фази їх розвитку та рівня цукрів у рослинах.

Шкодять рослинам і різкі перепади температур. Коли температура повітря не нижче +5°С тримається на глибині вузла кущіння протягом 7-10 днів, озимі починають виходити зі стану зимового спокою і подальше зниження температури призводить до їх ослаблення або й загибелі. Перед Новим роком ми фіксували плюсові температури повітря, а в січні різко настали морози і це дещо ослабило рослини, утім, ситуація не критична і наразі вони в нас перебувають у відносно доброму стані.

Усього під урожай-2024 посіяли 550 га озимих (роком раніше було 310 га, бо дощі не дали досіяти частину площ). Незначну частину озимих, близько 150 га, ми посіяли за технологією no-till, тож там був дещо вищий ризик розвитку і поширення мишоподібних гризунів. Відтак, довелося застосовувати біопрепарати для боротьби зі шкідниками.

Перше азотне підживлення озимих плануємо, як зазвичай, наприкінці лютого – на початку березня, безпосередньо перед відновленням вегетації. Строки підживлення залежать від температури повітря та стану ґрунту, втім, це точно буде не раніше кінця лютого. КАС для озимих уже закупили. Норми внесення добрив плануємо поступово збільшувати після істотного скорочення у 2022-23 роках, адже ціни на них знизилися, а вартість зерна, хоч і несуттєво, але зросла.