Точка зору

З чого починається власний комбікормовий завод

Антон Водяник
керівник проектів компанії «Сій Добро»

Сьогодні господарства вже розуміють важливість і необхідність власного кормовиробництва. Адже практика показує, що виготовлений власними силами комбікорм дешевший на 15-20%.

На те, щоб господарству окупити стандартний комбікормовий завод, знадобиться 3-4 роки.

А від моменту підписання контракту до запуску комбікормової установки в експлуатацію потрібно лише 5-7 місяців.

Але спершу завжди є проєкт. Для того, щоб зібрати інформацію для техзавдання, ми виїжджаємо до клієнта і з’ясовуємо його побажання і від чого маємо відштовхуватися: ділянки, де постане майбутній завод, або ж уже наявної будівлі у господарстві. 

Необхідна площа для будівництва власної комбікормової установки залежить від її розмірів. У середньому це – 150-200 м2 висотою до 7 м, якщо розглядати будівництво нового приміщення для невеликого сільгосппідприємства.

Біля будівлі потрібно врахувати місце, щоб могла під’їхати машина для розвантаження компонентів. Також поруч буде облаштована завальна яма, і машини повинні мати можливість маневрувати біля неї. Трактор чи інша машина, яка розвозить готові комбікорми, також повинна мати змогу завантажитися.

Для комбікормової установки потужністю 5 тонн/год із п’ятьма мікрокомпонентами вистачить 150-200 м2.

Та якщо в майбутньому господарство планує доставляти преміксову лінію, грануляцію чи збільшувати поголів’я тварин/птиці, то таке приміщення буде замалим. Тоді за планування треба закладати більшу площу (600 м2), щоб організувати складування компонентів (наприклад, преміксів у мішках на палетах).

Уточнивши у господарства його побажання, плани розвитку, ми передаємо технічне завдання колегам у Німеччину, де розробляють проєкт. Тобто у цих кресленнях відображаються мінімальні вимоги до приміщення з комбікормовою установкою.

Для компанії, яка має намір зростати, можна спочатку встановити комбікормовий завод (дробарка, змішувач і подача мікро- і макроелементів). А за рік-два у приміщення можна додати обладнання для грануляції, додаткові силоси, ємності для преміксів, систему пакування.

На розроблення проєкту йде тиждень-два – в залежності від величини комбікормового заводу.

За наявного приміщення в господарстві, яке не використовується, чи там зберігається техніка, можна переоснастити його під комбікормовий завод. Ми робимо заміри такої будівлі і вирішуємо, чи підійде вона під цілі, які ставить перед собою господарство.

Звичайно, якщо будівля більше нагадує руїну, то доцільніше збудувати нову, а цю знести.

Інколи в нашій практиці трапляються випадки, коли за шириною і довжиною наявне приміщення годиться, але його висота не дозволяє розмістити змішувач. Як варіант – у деяких проєктах піднімаємо дах. А от у одному господарстві у Вінницькій області ми заглибилися на 50 см від підлоги.

До речі, про підлогу. Вона має бути рівною – для коректної роботи обладнання, в якому є тензодатчики.

За зведення нового приміщення для комбікормового заводу стіни металоконструкції необов’язково обшивати сендвіч-панелями – достатньо буде профлиста. У зимовий період у цеху не буде холодно, оскільки виділятиметься тепло від обладнання, яке працює. А от операторську кімнату потрібно утеплити, адже там розміщується комп’ютер, електроніка. Дах потрібно утеплювати, бо влітку буде надто спекотно.

Часом нам доводиться приймати неординарні рішення. Так, один із клієнтів на Львівщині закуповував нестандартний шрот – із великими шматками, які неможливо було подавати в силоси. Тоді ми переробили проєкт і замінили транспортну техніку для завантаження компонентів.

Інколи у господарств можуть виникати сумніви, наприклад через змішування компонентів – горизонтальне чи вертикальне. Buschhoff робить змішувачі вертикального типу, точність змішування 1:100 000. Тобто навіть за додавання невеликої кількості компоненту суміш буде вимішена 10 г на 1 тонну. Це підтверджено як ДЛГ-тестом, так і українськими лабораторіями. Завдяки спеціальній конструкції змішувач забезпечує гомогенну суміш і повне його випорожнення. Горизонтальні змішувачі ми пропонуємо для преміксової лінії. Тож годі сумніватись – професіонали працюють з Buschhoff. Переконайтесь і ви в цьому!