Точка зору

Якісна продукція, коректні документи, регулярність поставок –– це те, чого ми очікуємо від постачальників ягід

Ігор Кравчук
закупник у напрямку Фрукти і ягоди «Ашан Україна»

Щоб зробити співпрацю виробників ягідної продукції з мережею «Ашан» плідною і взаємовигідною, ми завжди наголошуємо на базових вимогах: продукція, яка приймається на реалізацію, має бути якісною і супроводжуватися повним пакетом правильно оформлених документів.

Але, крім цього, принциповими є ще низка вимог. З найголовніших –– ягоду слід постачати з дотриманням необхідного температурного режиму. Приймаючи товар, ми, як і більшість мереж, завжди на цьому акцентуємо. У цьому сезоні, на жаль, були ситуації, коли доводилося відмовляти у прийомі ягід: наприклад, коли до нас привезли суниці садові з Херсона, і ягоди були «гарячими».

Перш ніж розпочати співпрацю з партнером, ми обов’язково обговорюємо, як будуть постачатися ягоди: у ваговому вигляді чи фасованому. Якщо у ваговому, то обумовлюємо, в якій саме тарі, адже тара має бути стандартизованою. Якщо ж продукція фасована, то ми повинні розуміти, який її грамаж. Це необхідно для того, щоб заздалегідь підготувати артикули, підв’язати під продукцію штрихкоди. Словом, коли постачальник повідомить, що готовий підвезти ягоди, мережа має бути готовою їх прийняти.

Регулярність поставок –– один із визначальних факторів, який впливає на нашу співпрацю з виробниками ягідної продукції. Складно визначитися з обсягами  закупівель на тиждень, якщо незрозуміло, будуть доставлені ці обсяги до мережі чи ні. Так само складно в цьому випадку планувати якісь акції, адже всі акції обговорюються як мінімум за тиждень наперед. Але мало хто з виробників ягід може гарантувати, якою буде ситуація з обсягами поставок і з цінами на продукцію через тиждень.

Якщо говорити про обмеження чи додаткові вимоги до постачальників ягід у зв’язку з пандемією COVID-19, то їх як таких немає. Загалом, у пріоритеті зараз фасована продукція в закритій тарі, і це не лише більш гігієнічно. Якщо ягоди реалізуються у відкритій тарі, їх можуть травмувати, пом’яти. Як наслідок, багато продукції списується. Фасовані ягоди мають ще одну перевагу: їх купують одразу у заявленій, визначеній фасуванням вазі, споживач отримує додаткову якість, а продаж збільшується навіть у перерахунку на тоннаж. До речі, у цьому сезоні в нас було більше фасованої ягоди, ніж у попередньому. Крім того, завдяки фасуванню продукції виробники популяризують свій бренд, і це правильно.

Трохи про те, якої саме ягідної продукції бракує мережі «Ашан». Не вистачає суниці лісової (альпійської) в асортименті, але ми розуміємо, що її важко транспортувати. У цьому сезоні також було мало пропозицій щодо чорної смородини і чорниці, хоча комерційно це цікаві ягоди. У попередні роки ми переконалися, що за умови правильної цінової політики їх можна продавати тоннами. Через несприятливі погодні умови ці позиції були слабко представлені і мали нижчу якість. Бракувало фасованої й брендованої малини та ожини: за попитом вони дещо відстають від лохини і суниць садових, але варто розширити лінійку фасованої продукції. Якщо на полицях «Ашану» в сезон представлені 6–8 варіантів фасування лохини в упаковці різної ваги, то стосовно ожини й малини, як правило, це лише 1–2 варіанти.

Ми могли б активніше торгувати аґрусом, жимолостю. Жимолость узагалі цікава культура, вона стає дедалі популярнішою, але в цьому сезоні, очевидно, на обсягах урожаю позначилися несприятливі погодні умови, тож і пропозиція була меншою. Аналогічною була ситуація з кизилом. Сподіваюся, наступний сезон буде вдалішим.

Окремо хотів би звернути увагу на те, що бракує ягідних міксів, хоча за умови правильного брендування, в гарній преміальній упаковці вони цікаві для споживача.

У мережі «Ашан», як у міжнародної компанії, вимоги до постачальників від самого початку були доволі високими. Пріоритет надавався і надається компаніям, які  мають сертифікат GLOBAL GAP. Таких компаній в Україні поки що небагато, але їх стає більше. І це гарна тенденція, бо сертифікована продукція дозволяє українським виробникам виходити зі своєю ягодою не лише на локальний, а й на міжнародний ринок.