Точка зору

Щодо підтримки молочного скотарства Україні треба брати приклад із ворогів

Вадим Чагаровський
голова Спілки молочних підприємств України

Білорусь веде перемовини щодо виходу на український ринок, адже в цій країні наступає велика криза через ситуацію в РФ.

За п’ять років Росія продемонструвала зростання виробництва сирів і сирних продуктів. У  2013 році вона виробляла 400 тис. тонн сирів і сирних продуктів і стільки ж імпортувала. У 2018 році Росія вже виробляла 680 тис. тонн цієї продукції. Чому? Там існує дієва державна федеральна підтримка розвитку молочного скотарства і переробної галузі. Треба брати приклад із наших ворогів.

120 тис. тонн імпортних сирів, які залишилися на ринку РФ, – ті, що постачає Білорусь. Отже, якщо Росія й надалі такими темпами відновлюватиме власне виробництво сирів, то білоруській продукції там не буде місця.

Тому Білорусь шукає нові ринки збуту, аналогічні за вподобаннями, історією. Україна якраз відповідає таким запитам.

Я застерігаю, щоб не проводити зараз перемовин із Білоруссю. А вони ведуться – щоб відкрити білоруським молокопереробним підприємствам ринок України.   

Це призведе не лише до знищення вітчизняної молокопереробної галузі, а й позначиться на молочному скотарстві. Наше молоко нікому не буде потрібно.

Не зважаючи на те, що сьогодні гарна ціна на молочну сировину, не думаю, що вона радує виробників. Ті, хто дивиться вперед на кілька років, розуміють, що ця ціна призведе також до зменшення попиту на молоко, що своєю чергою призведе до скорочення поголів’я корів.