Точка зору

Як захистити соняшник в умовах дефіциту ЗЗР

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А.А.» (Вінницька обл.)

На сьогодні одна із найдешевших і найефективніших схем захисту соняшнику від бур’янів – застосування гербіцидів на основі діючої речовини трибенурон-метил. Її перевага за нинішніх умов очевидна, адже така схема дає змогу не застосовувати ґрунтові гербіциди, які нині подорожчали найбільше, а деякі позиції взагалі в дефіциті. Щоправда, для застосування технології з використанням трибенурону є кілька обов’язкових умов.

По-перше, така технологія потребує спеціальних, стійких до трибенурону гібридів. Їх на ринку є багато, як і комбінацій застосування самого препарату. Втім, купувати такі гібриди потрібно завчасно, бо, наприклад, нині, коли не за горами старт сезону, придбати їх доволі складно – є певний дефіцит.

По-друге, під трибенурон-схему потрібно культивувати поле безпосередньо перед сівбою соняшнику, щоб відтягнути масові сходи лободи.

На площах, які ми вже давно обробляємо, даємо невелику норму препарату – 25 г/га, адже завдяки правильним агротехнічним заходам ці поля в нас відносно чисті. Чотири роки тому придбали грамініциди, втім, досі в них майже не було потреби, адже в посівах соняшнику в нас зазвичай немає проблем зі злаковими бур’янами. А ось на нових угіддях, які ми добираємо, ситуація з бур’янами гірша. Там двічі вносимо трибенурон нормою по 30 г/га, а також застосовуємо грамініциди.

Інтервал між першим і другим внесеннями залежить від кількох чинників: як швидко зійде наступна хвиля бур’янів і в якому стані після обробки сам соняшник. За наявності вологи й оптимальних температур повітря рослини швидко виходять зі стану стресу. Якщо ж умови несприятливі, друга обробка дещо відтерміновується. Це також вимагає від аграрія мобільності. Щоб швидко реагувати, треба мати достатній парк техніки.

Ще одна додаткова опція трибенурону – він бореться зі злаковими бур’янами на початковій фазі їх розвитку. Якщо це фаза одного листка – від них не лишається й сліду, якщо більше одного листка – застосовуємо Ореол Максі. Так ми економимо на ґрунтових гербіцидах.

Загалом соняшник – дуже пластична культура щодо захисту. Уже давно немає тієї риторики, що всі соняшники під гербіцид Гранстар дають меншу врожайність. Сучасна генетика настільки потужна, що вже практично немає різниці між традиційним і нетрадиційним соняшником.