Точка зору

Як господарству за три місяці перейти з першого ґатунку молока на екстра

Ігор Віштак
директор ПП «Перлина Тікича»

Кілька років тому ми отримали в спадщину частину молочнотоварної ферми, на якій було близько 100 дійних корів переважно симентальської породи. Це прив’язне утримання, доїння в молокопровід. На фермі була традиційна екстенсивна система утримання поголів’я. Гадаю, це основний чинник, який впливав на рентабельність. Зрозуміло, такий спосіб господарювання невигідний.

У 2018 році ми вирішили не закривати молочний напрям, а розвивати його. Ми налагодили годівлю, раціони, адже це безпосередньо впливало на здоров’я тварин. Крім того, впроваджуємо (і дотепер) ветеринарні протоколи.

Особливу увагу приділяємо процесу доїння. Зокрема, важко було переконати працівників дотримуватися гігієни праці: використовувати спецодяг, рукавички, багаторазові серветки.

Також ми вдалися до доволі елементарних заходів, але вони виявилися дуже дієвими: використання засобів для розконсервування вимені, після доїння – для консервації вимені. Результат не змусив довго чекати себе – буквально за три місяці ми з молока першого ґатунку із загальним бактеріальним забрудненням у середньому десь 300 тис./мл і кількістю соматичних клітин понад 400 тис./мл змогли вийти на екстраґатунок.

Наразі ми маємо такі показники молока: загальне бактеріальне забруднення – близько 65 тис./мл, соматика – 220-250 тис./мл.

Крім того, ми розробили систему оплати праці, яка стимулює працівників, бо передбачає чітку залежність від показників якості молока. Гадаю, що це теж був ключовий чинник в отриманні якісного молока.

Вал молока у господарстві за цей півтора роки суттєво не збільшився: ми починали доїти 4 тис. л, додали 1,5 тис. л. Але як показала практика, продуктивність корів залежить не лише від годівлі і правильного утримання, а й від генетики. Тому ми зараз займаємося питанням генетики.

Я радий, що переконав і працівників, і засновника не позбуватися напряму тваринництва. Тепер ми маємо цілий рік обігові кошти. Практично за півтора року отримали якісне молоко, і зі збитку, що ми мали, вийшли в нуль.

У найближчих наших  планах – подвоїти поголів’я. Якщо ми це зробимо, гадаю, отримаємо прибуток.

На мою думку, щоб підняти якість молока, треба залучати спеціалістів: технологів, ветеринарів, які на цьому розуміються. Так, витрати на дорогі засоби для гігієни вимені й миття молокосистеми за три місяці повернулися – вищою ціною на молоко і меншими витратами на ветеринарні препарати.