Точка зору

Як овочівникам-початківцям не наробити помилок на старті

Павло Булгаков
міжнародний консультант зі зберігання овочів

Через окупацію частини Півдня України у нас був відчутний дефіцит ранніх овочів. Проте втрату площ під овочами борщового набору компенсували фермери Центральної, Західної та неокупованої південної частини України. У них немає таких приміщень та досвіду зберігання, як у херсонських овочівників, проте з консультаціями спеціалістів вони зможуть максимально ефективно зберегти вирощене.

На окупованій території України були знищені спеціалізовані овочесховища на декілька тисяч тонн. Деяка частина фермерів на окупованій території не висівала овочів. Якщо ці території не звільнять до Нового року, то пізніше там немає на що очікувати зі зберіганням.

На підконтрольній території України деякі господарства переорієнтувалися на вирощування овочів або збільшили об’єми цих культур.

Наприклад, підприємство в Ізмаїлі торік зберігало 100 тонн білоголової капусти, близько 200 тонн цибулі з 2-3 га. Зараз у них 15 га цибулі, також близько 10 га картоплі. У них немає професійного сховища. Але овочі деякий час зберігатимуть за моїми порадами у тих приміщенннях, які мають.

Працюю з підприємством на Дніпропетровщині, яке зберігатиме 35 тис. тонн овочів.

Інше підприємство на Черкащині не вирощувало овочів. А цього року посіяло картоплю, щибулю, буряки, моркву капусти білоголову та пекінську і планує зібрати 13 тис. тонн. Для них важливі мої поради, коли вони тільки починають зберігати овочі, щоб вони не наробили помилок.

Це не тільки консультації зі зберігання, але й з вирощування. У цьому допомагають наші практикуючих агрономів, які виїхали за кордон. 

Підприємства, із неокупованої частини України, що переорієнтувалися на вирощування овочів, не перекриють нестачу херсонської продукції. Але не буде критичного дефіциту. Можна розраховувати на такий рік, ніби у нас погана врожайність. Овочі будуть дорожчими. Щоправда, зі збільшенням імпорту є ризик економічно знищити фермерів-новачків у овочівництві. Якщо ціна на овочі буде такою низькою, як торік – вони її не витримають.

Значною проблемою теперішнього часу є й значна націнка роздрібної торгівлі у столиці. Ціни на овочі на київських ринках відрізняються від цін на ринках в регіонах на деяких культурах в три рази. 

Сподіваюся, такі перекоси вирівняються.

Зараз відчувається деякий дефіцит цибулі. Адже раніше о цій порі на український ринок постачали херсонську продукцію. Її зараз немає. А збирання цибулі в центральній Україні почнеться тільки через два-три тижні. Хоча температури для підсушування цибулі у вересні вже не ті. Але ми ставимо додаткове обладнання, перероблюємо сховища, щоб продукція буля якісною.

Загалом, овочі в Україні будуть.