Точка зору

Як обрати дискову борону

Михайло Шкатула
головний інженер Групи компаній «Агрейн»

Урожай і його якість залежать від правильно підібраної технології і, насамперед, від обладнання. Залежно від ґрунтово-кліматичних умов регіону, вирощуваних культур, наявності матеріально-технічної бази аграрії використовують різні ґрунтообробні агрегати, а іноді їх комбінують.

Попри широкий спектр сільгоспобладнання та технологій, дедалі частіше здійснюють обробіток ґрунту дисковими боронами для поліпшення аерації ґрунту, усунення кірки на землях, схильних до висихання, і для збереження великої кількості вологи при одночасному змішуванні залишків рослин із землею.

Така технологія поширена у більшості регіонів України. Крім того, дискова борона виконує одночасно кілька функцій: розрихлює верхній шар, перемішує ґрунт із пожнивними залишками, розрізає та подрібнює їх, а також вносить добрива. З правильно підібраною дисковою бороною можна зайти у поле, що обробляється регулярно, і в те, що не оброблялося протягом багатьох років. Тож обираючи дискову борону, слід зважати на низку її особливостей.

ШИРИНА ЗАХВАТУ. Що ширша дискова борона, то вона продуктивніша. Однак не всім господарствам потрібні борони з максимально великою шириною захвату. При виборі дискової борони важливо орієнтуватися, насамперед, на розміри та геометрію оброблюваних полів, щоб завантажити агрегат по максимуму і швидше окупити витрачені кошти. Якщо техніка підібрана неправильно, вона просто не працюватиме на максимумі можливостей. Так, господарствам від 1000 до 1500 га рекомендуються борони від 8,8 до 10 м. Для господарств площею понад 1500 га доцільні широкозахватні борони – з шириною захвату в 13-15 м. Господарствам площею не більше 1000 га підійдуть борони з шириною захвату менше 8 м. Найбільш популярними є борони із шириною захвату від 7,5 до 9 м, які підходять практично для будь-яких розмірів сільськогосподарських угідь.

ДІАМЕТР І ВІДСТАНЬ МІЖ ДИСКАМИ. При виборі дискової борони рекомендується звертати увагу на характеристики її робочих органів: відстань між дисками, діаметр диска, його товщина. Диски малого діаметра мають велику кутову швидкість обертання і ріжуть краще, тобто їх здатність до подрібнення вище, ніж у дисків великого діаметра. Тому вони підходять для лущення стерні. Якщо ж на полі велика кількість пожнивних залишків і вологи, важливо приділити увагу не тільки діаметру диска, але і відстані від кромки диска до рами. Чим ця відстань більше, тим рослинним залишкам і ґрунту простіше проходити далі. Так само важлива відстань між рядами дисків: чим вони далі один від одного, тим менше забиватиметься борона. Важливо пам’ятати: чим глибше проведений обробіток ґрунту, тим на більшу глибину в зимовий період потрапить волога.

ГЛИБИНА ОБРОБІТКУ. Дискова борона повинна по всій ширині захвату обробляти ґрунт на однакову глибину. В іншому випадку доведеться користуватись додатковими робочими інструментами, щоб такий обробіток завершити, а це додаткові витрати. Деякі пропонують для вирішення цієї проблеми розпушувальну лапу, що зрізає необроблений гребінь посередині. Насправді варто підібрати таку дискову борону, у якої передні диски розташовані з перекриттям – така конструкція дозволяє якісно та рівномірно обробити всю поверхню за один прохід.

ФОРМА ПІДШИПНИКА ДИСКОВОЇ БАТАРЕЇ. Ще одна особливість, яка здатна суттєво продовжити довговічність борони, – форма підшипника. Дискова борона, працюючи на швидкості від 10 до 12 км/год, постійно відчуває вібраційно-вертикальні навантаження, що передаються на підшипники. У традиційних конструкціях підшипників дискових батарей мастильний канал, по якому мастило подається у підшипник, проходить через гумову обойму. Обойма корпусу такого підшипника еластична і дозволяє йому здійснювати обмежені переміщення, що призводить до підвищеного зносу підшипника. Найнадійніші підшипники – цапфового типу. Вони влаштовані таким чином, що виключають можливість перекриття мастильних каналів завдяки їх жорсткому з’єднанню з підшипником.

КОЛЕСА ДИСКОВОЇ БОРОНИ. Слід звернути увагу на те, якими колесами оснащена дискова борона, – звичайними чи здвоєними. Два колеса передбачають більшу площу опори, менший тиск на ґрунт та кращу стабільність агрегату. Враховуючи приблизну вагу борони, що становить близько 8 тонн для 9-метрової борони, тандемні колеса зможуть забезпечити більш високу стійкість і рівномірне проникнення дисків у ґрунт по всій ширині захвату.

КОТКИ І ЇХ ВАГА. Дисковій бороні потрібна швидкість. Однак, із збільшенням швидкості і більшим кутом до поверхні поля борона починає “плисти” по поверхні поля, не дотримуючись більше встановленої глибини обробітку. Завдання котка просте – утримати борону на заданій глибині роботи і створити контакт насіння бур’янів та падалиці із землею для їх проростання. Іншими словами – коток має бути важким. Важкі котки потребують більшої підйомної сили навіски трактора, збільшує навантаження на задню вісь і тим самим провокує переущільнення поверхні на розворотах. Тому такі дискові борони потрібно купувати у причіпних варіантах, що піднімає вартість борони.