Точка зору

Як біостимулятори підвищують урожайність культур

Юрій Третяк
директор компанії «Агротека»

Біостимулятори — це речовини та мікроорганізми, які стимулюють природні процеси в рослинному організмі, що дає змогу їм поліпшити засвоєння поживних речовин, ефективніше протистояти різноманітним стресам і максимально розкрити свій генетичний потенціал.

Є кілька основних видів біостимуляторів. Найефективнішими й технологічними є гідролізати білку (амінокислоти, пептиди). Утім, покладатися на їх дію варто лише тоді, коли їх отримано методом ензимного гідролізу із сировини на 100% рослинного походження.

Цей тип біостимуляторів забезпечує сходи базовим будівельним матеріалом для росту: амінокислоти — це «цеглинки», з яких рослина вибудовує необхідні їй білки. Водночас специфічні пептиди, такі як LRPP, впливають на клітини за принципом фітогормонів і домагаються специфічної відповіді на цей вплив — зростання бічних (латеральних) кореневих волосків, внаслідок чого рослина збільшує здатність засвоювати харчування з ґрунту й швидше росте.

Амінокислоти та пептиди, отримані із сировини рослинного походження, можна застосовувати з більшістю пестицидів без обмежень. Згідно з інформацією виробника, а також за результатами численних тестів, які фахівці нашої компанії проводили в Україні, можна стверджувати, що комплексне застосування біостимуляторів дає змогу підвищити врожайність мінімум на 10% до контролю.

Важливо розуміти, що для отримання результату слід застосовувати біостимулятори комплексно. Треба обов’язково обробити насіння під час протруювання для того, щоб стимулювати розвиток бічної кореневої системи восени й підготувати рослину до зими. Також необхідно навесні провести оброблення сходів, щоб підвищити стійкість рослин до абіотичних стресів і покращити їхню здатність засвоювати нутрієнти.

Весняне оброблення — дуже важливе, хоча більшість аграріїв цією операцією нехтують. Вони бачать відмінний розвиток кореневої системи й вважають, що витрачати додаткові гроші на біостимулятори навесні вже немає сенсу. Утім, щоб переваги, отримані на старті, реалізувати в урожай, слід зберегти цю перевагу, посиливши стійкість рослин до стресів і збільшивши здатність рослин засвоювати нутрієнти. Оскільки саме від кількості засвоєних елементів живлення і залежить урожай.

За стресової ситуації рослина не засвоює харчування, тому амінокислоти дають змогу підтримати рослину в цей період, а спеціальні пептиди підсилюють здатність пережити стрес. Тож саме оброблення сходів дає приріст урожаю.