Точка зору

Виростити кунжут в умовах України не є проблемою

Віра Коновалова
заступник директора з наукової роботи Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції

Асканійська державна сільськогосподарська дослідна станція займається науковими дослідженнями в галузі землеробства і рослинництва на зрошуваних і богарних землях Південного Степу України. Вдосконаленням технології вирощування кунжуту почали займатися з 2014 року, поступово збільшуючи площі посіву. Нині культура росте на площі близько 2 га, за різних умов зрошення. 

У Реєстрі сортів, придатних для поширення в Україні, є п’ять, створених в Інституті олійних культур сортів кунжуту: Боярин, Надія, Ілона, Гусар та Кадет. Всі – рекомендовано до використання в кондитерській та олієжировій галузях, вони світлонасінні та високоолійні. 

Сорт, який ми вирощуємо – Гусар, належить до середньопізньої групи стиглості. Тривалість вегетаційного періоду – 130-140 днів. Середня врожайність культури в наших умова становить 1-1,3 тонн/га, за сприятливих погодних умов можна отримати до 1,5 тонн/га. У подальшому ми плануємо збільшити площі посіву та й надалі вдосконалювати технологію вирощування цієї культури. 

Зазначу, що сьогодні кунжут вирощують в багатьох країнах світу, але не в Україні, хоча його використовують з кожним днем все активніше. Кондитерська та хлібопекарська промисловості нашої країни застосовують кунжут тоннами вже багато років, однак мало кому спадає на думку, що здебільшого це насіння імпортне, а не вітчизняного виробництва. Водночас кліматичні зміни на нашій території підтверджують, що виростити кунжут індійський, особливо на півдні, не є проблемою. 

І хоча попит на насіння кунжуту в Україні присутній, є кілька чинників, що стримують поширення його вирощування. По-перше, аграріїв стримує відсутність досвіду вирощування кунжуту в Україні. По-друге, сільгоспвиробників можуть насторожувати кілька вузьких моментів технології вирощування цієї культури, зокрема слабкі опади в травні під час сівби кунжуту та брак відповідних механізмів збирання культури. 

При цьому, наш досвід показує, що виростити кунжут індійський, не так вже й складно, але треба дотримуватись важливих елементів вирощування даної культури. Оскільки у рослини дрібне насіння, важливо провести сівбу в добре оброблений вирівняний ґрунт з достатньою кількістю вологи. 

Останню вимогу для півдня України іноді досить складно реалізувати, тому наявність зрошення та можливість провести хоча б одноразовий полив (вологозарядковий або всходовикликаючий) значно полегшує вирощування даної культури. 

Розпочинати сівбу треба не раніше, ніж грунт прогріється в шарі 0-10 см до 18-20 °С, адже лише за таких умов можна отримати гарні дружні сходи. Доки ґрунт не прогріється до 18 °С, сіяти кунжут не варто, існує надто велика загроза ураження фузаріозом, якщо після сходів утримується несприятливі погодні умови, це також призводить до загнивання коріння та загибелі молодих рослин. За плюсової температури нижче 15 °С кунжут припиняє ріст. 

Щодо збирання культури, то для фермерських господарств з невеликими площами це не є проблемою – насіння можна зібрати вручну або з перекладанням на току. Водночас великим господарствам доведеться йти на повне дозрівання кунжуту і змиритись з деякою втратою насіння, або ж застосовувати десиканти. Зазначу, що для харчового продукту це не дуже корисно, однак, коли ми імпортуємо насіння з інших країн, воно однозначно протруєне від молі та інших шкідників, що також не надто корисно. 

Сьогодні перспективними зонами для вирощування кунжуту в Україні є Одеська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька і Дніпропетровська області.