Точка зору

Відгодівля свиней на глибокій підстилці має право на життя

Андрій Грабенко
технолог ТОВ «Подільський бекон»

Відгодівля свиней на глибокій підстилці – нетрадиційна, тому в Україні розповсюджена нешироко. Та вона має право на життя. Так, практика засвідчила, що у групі на 250-280 голів досягається товарність на рівні 97%.

Я мав змогу випробувати різні генетики на глибокій підстилці. Зокрема, данська генетика демонструвала прирости 1-1,05 кг, Hypor – 900-950 г. А яке смачне м’ясо виходило!

Світові тенденції такі, що необхідно отримувати якісну свинину, при цьому тварини мають утримуватися у комфортних умовах, вони повинні рухатися, а не стояти у станку тощо. Й Україна теж має орієнтуватися на такі тенденції.

Наразі «Подільський бекон» – мультиплікатор, орієнтований на реалізацію поросят у віці 60 днів вагою 25 кг. Хоча останні події змусили нас замислитися над тим, аби будувати і відгодівельник.

Наше господарство працює з генетикою Hypor – зі свинками Лібра і Макстер. Практика засвідчила, що наші свинки, якщо їх добре годувати, дають 1 кг приросту. Досягають 120 кг без гальмувань. Свинки ростуть швидко і не дають сала. Якось перетримали до 220 кг, і за цієї ваги шар сала був… 15 мм. При цьому збереженість поросят сягає 99%.