Точка зору

Від впроваджених технологій точного землеробства ми отримали суттєвий економічний ефект

Євген Горло
директор департаменту виробництва та розвитку Agricom Group

Упроваджувати систему точного землеробства ми почали в кінці 2014 року з проведення фізичних обмірів контурів полів за допомогою обладнання Trimble 250. Отримані електронні контури полів стали фундаментом для впровадження всіх інших систем. До них «підв’язали» всю техніку: встановили GPS-навігацію та датчики рівня пального; обприскувачі й трактори, які працюють на сівбі, обладнали автопілотами й обладнанням для посекційного відімкнення секцій; на частині комбайнів установили датчики картографування врожайності. Огляд стану посівів проводимо за допомогою супутників і дронів, знімки з яких опрацьовує штучний інтелект і надає інформацію про наявні шкодочинні чинники на різних ділянках поля.

Однією з основних перепон у впровадженні нових систем був людський чинник, а саме страх працівників перед новим і невідомим, тому кожен із них знаходив безліч причин, чому обладнання не буде працювати. Доводилося пояснювати механізаторам, що використання автопілотів і посекційного відімкнення тільки поліпшить їхні умови праці й збільшить виробіток. Щорічно сервісні інженери компаній-постачальників проводять навчання для механізаторів, інженерів й агрономів з користування систем точного землеробства. Заради справедливості варто сказати, що рівень сервісної підтримки суттєво підвищився.

Від упроваджених технологій ми отримали суттєвий економічний ефект. Після встановлення датчиків рівня пального в паливних баках значно зменшилася норма витрати дизельного палива як у розрізі технологічних операцій, так і загалом за рік. Економія на пальному повернула інвестиції у GPS-трекери й датчики вже у перший рік використання.

Впровадження систем посекційного відімкнення на сівалках й обприскувачах дозволило зменшити витрати насіння, добрив і ЗЗР унаслідок зменшення площ перекриттів від 5 до 10% залежно від конфігурації поля. Використання автопілотів дозволило збільшити добовий виробіток і проводити роботи в більш стислі й оптимальніші строки.