«Увімкнути» гарну погоду: як затяжна весна вплине на урожай
В теорії агрономії є поняття ідеальних умов для вирощування сільгоспкультур, втім, у природі їх не буває (про штучно створені ми наразі не говоримо). Та якщо раніше фермери повністю залежали від природи і її примх, то нині вже навчилися прогнозувати, впливати на ті чи інші процеси виробництва. Якщо ми не можемо «увімкнути» дощ або «вимкнути» морози, то принаймні вміємо пристосовуватися. Крім того, довготривалі прогнози наших метеорологів дають змогу працювати на випередження та вносити корективи в робочі процеси, в тому числі під час посівної кампанії.
Наприклад, цього року погодні умови були сприятливі для старту весняно-польових робіт, зокрема, для підживлення озимих культур, які в більшості добре перезимували, тож своєчасне внесення азотних добрив позитивно вплине на майбутній урожай. Разом з тим на сьогодні в західних областях низький температурний режим та затяжні дощі негативно впливають на сівбу ярих культур. Більшість агроформувань на екваторі посівної змушені відтерміновувати сівбу соняшнику та кукурудзи – основних бізнес рослин в сівозміні з високим рівнем рентабельності.
Робота в полі – це виклик щосезону, щомісяця і навіть щогодини, тому досвідчені фермери знають, що багато важливих рішень і корегувань робочого процесу відбувається безпосередньо в полі. Цього року через погодні умови ярі культури доводиться сіяти в дуже стислі строки. Це вкотре доводить, що про ризики весняної посівної слід думати ще восени, сіючи озимі так, щоб ярий клин займав не більше 60%. Таким чином складається «конвеєр» технологічних процесів від посіву гороху та ярого ячменю до сої чи гречки, зменшується, або ж розподіляється навантаження на техніку і людей. Втім, це все одно не виключає форс-мажорів і затримок під час посівної, як це трапилося цього року.
В «Аграрному Центрі Innovation» ми завжди готові до критичної ситуації і швидкої заміни однієї культури на іншу: наприклад, недосів ярої пшениці після попередника кукурудзи можна перекрити соняшником чи навіть соєю. Так, завжди найбільш пізня культура – гречка – стартує в сівозміні з мінімальних площ, а по факту в травні сіємо її набагато більше. До таких «поворотів» компанія повинна бути готова завчасно, зокрема, що стосується матеріально-технічних ресурсів. Тут великим агрохолдингам з їхніми об’ємами працювати важче.
На урожайність культур істотно впливає своєчасна сівба відповідно до науково обґрунтованих термінів. Як показує практика, пізня сівба ярих зернових та гороху призводить до низьких врожаїв. Крім того, на них негативно впливають можливі коливання температур, коли за два-три дні на зміну календарній весні приходить літо з підвищеними температурами. Це також стосується кукурудзи, хоча правильний вибір гібридів з відповідним ФАО для різних кліматичних зон нівелює ці ризики.
Щодо соняшнику – затягувати сівбу також небезпечно. Часто ця культура є попередником для озимої пшениці, і затримка з її сівбою також може знизити урожайність.
Тож у нетипових, неідеальних умовах, як цього року, під час посівної сільськогосподарська техніка повинна працювати цілодобово без впливу на якість сівби (особливо що стосується глибини та швидкості посіву), а до цього слід готуватися заздалегідь. Звісно, добре, коли весна приходить швидко та поступово, втім, цього нам ніхто не гарантує.