Точка зору

Українські виробники курячих яєць можуть розраховувати на високу ціну на товарне яйце десь до квітня-травня 2014 року.

Євген Хайлов
заступник директора ЗАТ «Полтавська птахофабрика»

Чому так? По-перше, позитивна динаміка по закупівельних цінах на яйця спостерігалася ще із середини 2013 року. Минулий рік взагалі був періодом нарощування об’ємів виробництва та поголів’я курей-несучок і стабільно високих цін на столове яйце. Бо якщо в попередні роки з 12-ти місяців лише десь 3–4 місяці птахівники яєчного напряму працювали в прибуток, то всі інші, у кращому випадку, — у нуль, у гіршому — собі в мінус. Минулого ж року ця тенденція змінилася. Тоді із середини року ціна на яйця почала зростати й до кінця року так і протрималася стабільно високою. Наприклад, оптова ціна за десяток яєць становила 10,40 грн. У роздріб ціна була ще вищою — від 15 грн.

Чому так сталося? По-перше, умови на ринку диктують його великі гравці, які 2013 року через різні причини зменшили поголів’я курей-несучок. Відповідно, кількість знесеного товарного яйця також зменшилася. Наслідок — почався дефіцит, тому ціна й зросла.

Проте напередодні святкування нового року (19.12.2013), агрохолдинг «Авангард» створив передноворічну акцію на харчове яйце. Тож відразу за один день ціна на курячі яйця впала з 10,4–10,2 грн/десяток до 3,6 грн — зі сховища та 3,8 грн — за купівлі його прямо з птахофабрики. Це призвело до обвалу ціни на ринку загалом. Чим це вмотивовано, наразі не відомо. Однак примітно й те, що нині яйця не вистачає, тому буквально впродовж трьох днів (і до сьогодні) ціна піднялася на ринку з 4,2 до 7,4 грн. Подібна акція від «Авангарду» була 2013 року на Великдень, але не з такою різницею в ціні, мабуть, така практика стає постійною. Тому на Великдень 2014 треба чекати повторної акції…

Чого чекати у 2014 році? Насамперед важливий вплив на ціну на яйце має собівартість його виробництва. Нині вона збільшується, тому очікувати низьких цін на яйця не слід. Наприклад, коли всі очікували низької ціни на зернові завдяки високій урожайності в період жнив 2013 року. То сьогодні ціни можна порівняти з цінами 2012 року. Тобто вони поступово зростають. На сьогодні серйозна проблема з пшеницею: якщо раніше можна було купити 1 т пшениці за 800 грн або навіть і дешевше, то сьогодні вона коштує всі 1,4–1,5 грн. Крім того, знайти пшеницю навіть за такою ціною сьогодні важко: частина її пішла на експорт, частину притримують зернотрейдери та виробники в очікуванні ще вищої ціни. На сьогодні кукурудза дешевша за пшеницю — 1 т кукурудзи коштує 1100–1200 грн, а пшениця дорожча. І ціна збільшуватиметься.

Щодо структури ринку, то ринок товарних яєць (особливо щодо виробників) не змінився й не зміниться. Хіба поступово почнуть (навіть уже почали) активізуватися через високі закупівельні ціни ті птахоферми, що мають до 50 тис. голів курей-несучок. Сьогодні населення скуповує курей, що віднеслися у великих птахофабрик, і таким чином комплектує свої потужності, аби також пропонувати ринку своє яйце.

До чого готуватися виробникам яйця — до того, що зерно тільки дорожчатиме. Складна ситуація з олійними культурами, зокрема соняшником. Його якість погана, а об’єм малий. Якісний соняшник іде і йтиме на виробництво олії, а залишок — на птахофабрики.

Однак уже із середини весни 2014 року, коли лідери ринку наростять і поголів’я, і продуктивність, ціна потроху почне падати. Крім того, не можна забувати й про господарства населення, котрі в будь-який момент можуть «викинути» на ринок непрогнозований об’єм яєць й обвалити його, і на Великдень буде ще одна акція від «Авангарду». Однак, оскільки собівартість буде високою, слід розраховувати на стабільно високі ціни від закупників курячих товарних яєць.