Точка зору

Україна продасть будь-який обсяг яблук, який за кордоном зможуть купити

Володимир Гуржій
керівник компанії USPA Fruit

Сезон, що завершився, як і очікувалося, був складним, але багато речей, які в минулому вважалися проблемами, нині є звичними для українських фермерів та експортерів. Наприклад, якби мене запитали 2021 року, чи зможе компанія експортувати далі, якщо скоротиться фінансування, виникнуть нові логістичні проблеми через складну ситуацію в Червоному морі з відповідними невизначеними термінами транзиту, через блокований кордон із Польщею — і все це під час повномасштабної війни, я б ніколи не повірив, що можна вистояти за таких умов. Однак ми вистояли, і ми далі активно працюємо на десятках ринків і бачимо хороші перспективи на наступний сезон, незважаючи на побоювання гравців ринку щодо кількості експорту, а також попри побоювання, що виникають у нас на ринку.

Щодо тенденцій минулого сезону, то хотілося б зазначити, що яблука експортних сортів і відповідної якості закінчилися раніше, ніж у середньому за попередні роки, і тому ціни на них були високими наприкінці цього сезону, що, безумовно, призведе до високих цін на яблука вже на початку сезону нового, особливо на сорт Роял Гала. Хоча українські експортери розпочинатимуть із червоних клонів Гала, як-от Гала Шнико Ред, тому що він з’являється раніше.

З липня 2023 року по червень 2024 року Україна експортувала близько 47 тис. тонн яблук, що на 11 тис. тонн перевищило підсумковий показник сезону-2022/23. У другій половині 2023 року за кордон було продано 19 тис. тонн яблук, а в першій половині 2024 року — майже 28 тис. тонн. Як і попереднього сезону, найбільше продукції було експортовано в другій половині 2024 року — у січні-березні.

Загалом, якщо спиратися на мій прогноз, який я давав на початку минулого сезону, то можна побачити, що він збувся. Загалом, якщо не буде форс-мажорних обставин, то я бачу значний потенціал для експорту українських яблук, тому що ми постачаємо на дедалі більшу кількість ринків, рівень проникнення на ринки присутності підвищується, і найголовніше — основні покупці з року в рік купують усе більше наших яблук.

Усі ми знаємо, що споживання яблук останніми роками знижується через заміщення іншими фруктами, які дедалі більше завойовують світ, і тому будь-яке збільшення експорту українських яблук пов’язано з тим, що ми щоразу відкушуємо новий шматок від чийогось пирога, вочевидь це коштує нам більше часу та грошей, тому маржа значно знижується проти тієї, яку ми мали в минулому.

Як і раніше, нашими головними конкурентами на світовому ринку є Греція, Молдова, Сербія та Польща. Але, як я вже казав, українські яблука люблять за кордоном. Це пов’язано насамперед із тим, що вони мають дуже хорошу якість за свої гроші. За словами наших покупців, за інших рівних умов вони обирають українські яблука, тому що вони пружні, добре забарвлені, солодкі, хрусткі, соковиті. Ще раз повторюся, що проблем зі збутом українських якісних яблук на експорт немає, і нашим виробникам потрібно подумати над тим, щоб збільшити виробництво яблук експортних сортів.

Ще з добрих новин на завершення цього сезону — кілька судноплавних ліній оголосили про свої плани здійснювати контейнерні перевезення з портів Одеси, тож це має позитивно позначитися на вирішенні логістики в новому сезоні, але я б більше спирався на цифри й не поспішав оцінювати це питання.

Щодо майбутнього сезону, то, я думаю, це буде рік фермера. Багато яблук у регіоні постраждали від пізніх весняних приморозків, тому можуть бути проблеми з обсягами та якістю, принаймні багато яблук потрібно буде відсортувати, щоб досягти очікуваного рівня якості. Якщо логістика спрацює й не буде колапсів, то ми продамо будь-який обсяг яблук, який за кордоном зможуть купити.