Точка зору

У кадрової проблеми в свинарстві є рішення

Ірина Паливода
директор із персоналу KSG Agro

В агрогосподарств на місцях існує кадрова проблема. Її причини відомі –  відсутність інфраструктури сучасного рівня в глибинці, що змушує фахівців їхати працювати у великі міста.

Однак за правильного підходу, який полягає в забезпеченні ринкового рівня оплати, нормальних умов роботи та систем стимулювання й мотивації, кадрову проблему в свинарстві можна вирішити.

Ми готові залучати професійних фахівців і платити їм за конкретні результати.

Цікавим, на наш погляд, є вже апробований деякими українськими агрокомпаніями вахтовий метод роботи, коли фахівці приїжджають працювати на місця на тиждень-два, потім повертаються додому і знову приїжджають.

Практика показує, що якщо завдання чітко поставлені і є зрозуміла ринкова оплата за результати, у фахівців є бажання долучитися до роботи у селі.

У селі Нива Трудова (Апостолівський район Дніпропетровської області), де  розташований наш свинокомплекс, агрохолдинг створив інфраструктуру для роботи та комфортного проживання фахівців. Це наш приклад соціальної відповідальності.

Також компанія бере активну участь у житті місцевої громади. Це і створення робочих місць, і житло для свинарів, і можливості для занять спортом, участі в культурному житті, повноцінне дозвілля та інше.

Переконана, що дуже перспективним є залучення студентів аграрних спеціальностей українських вишів на практику, а після отримання практичних навичок – приймання на роботу молодих фахівців.

Так, KSG Agro з цією метою створив Центр виробничої практики, де вже на першому етапі одночасно можуть проходити навчання й отримувати практичні навички роботи на реальному виробництві – свинокомплексі агрохолдингу – до 20 студентів навчальних закладів.

Сучасне агровиробництво – це поєднання останніх технологій й наукових підходів з практичними навичками. Напевно, тому, як свідчить наша практика, студенти агроспеціальностей, які добре обізнані з теорією, після набуття практичних навичок, демонструють високі результати в роботі.