Точка зору

Тонкощі монокультури

Олексій Демчук
керівник аграрного напряму ТОВ «Жовківський ППР» (Львівська обл.)

Уже другий рік ми вирощуємо кукурудзу для потреб власного тваринництва. Маємо цех з виготовлення кормів, тож 100% зерна згодовуємо нашому поголів’ю свиней. Завдяки цьому значну потребу в добривах для кукурудзи покриваємо органікою, маючи, по суті, замкнутий цикл виробництва.

Цього року засіяли кукурудзою 1,5 тис. га, а наступного, думаю, буде більше. Наразі наші посіви в дуже непоганому стані, при тому що погодні умови в регіоні цього року не надто сприятливі для кукурудзи. Справа швидше в технології вирощування. Правильно підібрані строки сівби й гібриди, сівба за оптимальної температури ґрунту, якісна передпосівна культивація з максимальним збереженням вологи – все це забезпечило нам дружні рівномірні сходи, а це вже половина успіху.

Цього року посіяли вісім гібридів кукурудзи з різними характеристиками (більш інтенсивні, менш інтенсивні, посухостійкі тощо), аби обрати для себе найкращі. Наприклад, з усіх гібридів, посіяних торік, залишили один, а з цьогорічних на 2023-ій, швидше за все, оберемо два найпродуктивніших. Нові гібриди постійно з’являються на ринку, тож, думаю, і надалі в нас буде така часткова ротація.

Щодо роботи з гербіцидами, працювали тільки по страховій схемі, а першу хвилю бур’янів забирали механічно передпосівною культивацією.

Оскільки вирощуємо кукурудзу в монокультурі, увага до її захисту особлива. Наразі шукаємо баланс між ефективним захистом та зменшенням токсичності зерна (для потреб тваринництва нам важливо, щоб зерно було не токсичне). Торік закладали дослід на частині площі, де дронами обприскували посіви фунгіцидами й інсектицидами. Помітили, що на частині площ фунгіциди впливали на токсичність кукурудзи, а на частині – ні. Разом з тим проблем зі шкідниками чи хворобами особливих не було. Тож поки що напрацьовуємо свою ефективну схему захисту.

Тестуємо також різні типи обробітку ґрунту і живлення. Позакореневе підживлення поки що не практикували. Натомість вносили в передпосівну культивацію із закриттям вологи карбамід у нормі 200 і 300 кг/га. Нині ці посіви виглядають однаково. Є також поля, де кукурудза росте лише на рідкій свинячій органіці, яку вносимо шланговою системою. Давали її в нормі 100 т/га. Таку оптимальну норму вдалося визначити завдяки закладеним нами дослідам. А більша норма органіки пригнічує розвиток культури. Якби була така можливість, вносили б органіку на всі площі, утім, не всюди є можливість це зробити.

Заклали цьогоріч також демонстраційне поле для вивчення різних типів обробітку ґрунту, як­ от дискування, глибоке розпушування, оранка. Хочемо з’ясувати, як основний обробіток ґрунту впливає на врожайність кукурудзи, на ступінь зараження фузаріозом. Наразі непогані показники дає глибоке розпушування, але на всі ці досліди й експерименти накладається ще й тип ґрунту, від якого теж багато що залежить. Тож ми поки що в пошуку своєї ідеальної технології, і маємо надію на гарний урожай. А який шлях до нього найкращий – покаже бункер.