Точка зору

Впроваджую точне землеробство, аби не працювати «наосліп»

Андрій Карпіца
голова ФГ «Флора»

Наше сімейне господарство створив мій дід ще у 1991 році. Починали з тридцяти гектарів, а тепер на тисячі гектарів сіємо кукурудзу, соняшник, озиму пшеницю й озимий ріпак. Ґрунти маємо досить родючі, а от вологи останніми роками бракує. Точне землеробство вирішив упроваджувати тому, що не люблю працювати «наосліп». І коли бачу фінансові результати від інновацій – переконуюсь у правильності рішення.

Точне землеробство – це велика сукупність заходів, які дають результат тільки за правильного їх застосування. Оскільки я освоював технології майже самотужки, то проблем у впровадженні мав чимало. Тому новачкам у цій справі раджу довіритися професіоналам — заощадите і кошти, і час. Я брав консультації у фахівців компанії SmartFarming.

Починати варто з установлення на техніку систем паралельного водіння та автопілотів — це унеможливлює людський чинник і економить матеріально-технічний ресурс. На своїй самохідній техніці я встановив автопілоти із сигналом RTK (точність — 2 см) і Range Point RTX (15 см).

На всіх полях ми відібрали проби ґрунту з GPS-прив’язкою із сіткою від 5 до 0,4 га: на експериментальних ділянках є сенс зробити точніші дослідження; на полях із більш-менш однорідним за складом ґрунтом — на кожних 3–4 га. Ущільнення ґрунту вимірюємо за допомогою пенетрометру й проводимо диференційований обробіток глибокорозпушувачами на потрібну глибину: виділяємо три зони з різним ущільненням й обробляємо на 30, 35 і 40 см. У результаті маємо економію палива мінімум 5 л на гектарі.

Для проведення диференційованого розкидання добрив придбали розкидач Bogballe M35W, який розподіляє добрива відповідно до карти завдань і відмикає секції на перекриттях. Сівбу також проводимо за картами, у яких ураховано результати аналізу ґрунтових проб, рельєфу, перепаду висоти, структури ґрунту. Для сівби придбали сівалку Kverneland TF Profi II з можливістю відімкнення секцій, що дозволяє заощадити до 7% насіння в разі пересівання. На комбайні встановили датчики вологи та врожайності. Підживлення культур також проводимо за картами завдань із різною нормою внесення добрив — для цього використовуємо NDVI індекс.

Дрон DJI Phantom 4 Pro — це дуже корисний помічник для аграрія, ніхто не побачить твої поля, як камера на квадрокоптері. За його допомогою обстежуємо стан посівів, виявляємо проблемні ділянки й лякаємо тих, хто «допомагає» збирати врожай. Усі польові операції фіксує програма Field View, яка дозволяє аналізувати врожайність залежно від тих чи інших операцій.

На впровадження всіх інновацій витратили три роки й значні кошти. На більших площах елементи точного землеробства окупаються швидше, тому його і застосовують переважно великі господарства. Проте я планую розширятися, і тоді масштабування системи точного землеробства проходитиме швидше й легше.