Точка зору

Суниці садові на півночі вирощувати можна, але ризиковано

Олександр Василенко
фермер, Любеч, Чернігівська обл.

Наші друзі з Київщини вирощували суниці й мали непогані результати. Саме їхній приклад надихнув нас спробувати себе в суничному бізнесі. Ми купили розсаду і на трьох гектарах заклали першу плантацію  ягід. Перший ягідний сезон для нас був доволі вдалим. Із проданого врожаю ми покрили половину витрат на закладання плантації, а після другого сезону взагалі були в плюсі. Вирішили, що це рентабельний бізнес, і почали поступово розширювати площі. Наразі маємо 6 га суниць садових, а в цілому обробляємо 24 га. Але в ягідному бізнесі багато ризиків.

Перший і головний –– весняні коливання температури. Суниці садові в нашому північному регіоні постійно навесні підмерзають. Щороку через примхи весняної погоди ми втрачаємо 10–15% врожаю (це можна вважати нормою), а в несприятливі роки може вимерзати і 60%, і навіть 90%, як це було п’ять років тому. У разі приморозків ми накриваємо рослини агроволокном, палимо по периметру поля багаття. Але, якщо температура опускається нижче -5 °C, то не допомагає ані агроволокно, ані обкурювання. Без  укриття вже за температури -1 °C  вимерзає весь цвіт, і фермер зазнає збитків. Наш поліський клімат не дуже сприятливий для вирощування суниць. У нашому господарстві не підмерзав тільки сорт Мальвіна — він пізно цвіте, має потужний кущ із добре розвиненим листям, в яких ховається квітка.

Другий ризик –– непередбачуваний ягідний ринок з його коливаннями цін. Це в минулому сезоні ціни на суниці садові були нетипово високими. На ринку суниці коштували 50–60 грн/кг. У середньому гуртова закупівельна ціна становила 40 грн/кг, ранню продавали ще дорожче. А так зазвичай гуртовики скуповують ягоди по 20–25 грн/кг. Бувають такі сезони, що працюємо собі у збиток  і продаємо ягоди  по 15–18 грн/кг.

Однак у підсумку я не можу  однозначно сказати, що вирощування суниць садових –– не дуже вигідний бізнес. Не все так просто. Суниці садові –– цікава культура, зараз їх вирощування у нас в пріоритеті. У середньому рентабельність суничного бізнесу на півночі України становить 10–20%. Але ми почали вирощувати інші ягідні та овочеві культури, щоб убезпечити себе від ризиків.

Окрім суниць садових та овочевої групи, вирощуємо малину й ожину. Малина в нас ремонтантна: маємо сорти Полка, Поляна, Ранкова роса. Крім того, вирощуємо ранній сорт малини Глен Емпл.

Вирощуємо також три сорти ожини: Чачанська Бестрна, Потрійна корона, Полар.

У перспективі хочемо вирощувати лохину. Зараз ця ягода в Україні на піку популярності. Вона має попит, її вирощування рентабельне. На сьогодні вона найдорожча. Ця ягода любить кислий супіщаний ґрунт: легкий, дренований, багатий на органіку. Ми не можемо знайти для неї ідеальну ділянку, але вже підшукали плантацію з максимально легким за структурою ґрунтом. Першу партію саджанців плануємо висадити вже цією весною. А вже через три роки сподіваємося отримати перший пробний урожай.