Точка зору

Ставимо крапку на кукурудзі?

Андрій Друзяка
директор Grain Star International

Профільне міністерство наприкінці минулого тижня чомусь вирішило, що збирання кукурудзи підходить до завершення. Вчасно вони схопилися. Учасники ринку мали таку впевненість ще тижні три тому – щойно обсяги зібраних площ перестали зростати більш ніж на 2% на тиждень, а їх загальна офіційна кількість «дійшла» до 94% (знову ж таки, за офіційними даними щодо обсягу посівних площ). 

Втім, аграрні чиновники вперто тягнуть валовий збір кукурудзи до омріяної цифри 29,999 млн тонн, ними ж і вигаданої, а може й розрахованої за нікому невідомою методикою. І тягнуть вони цю цифру, дуже схожу на ціну недорогого авто в зарубіжних автосалонах, через свої офіційні звіти вже майже місяць. Який арифметичний інструмент для розрахунку цієї цифри використовують  – рахівницю, арифмометр чи (невже?) логарифмічну лінійку, наразі невідомо.  

Аж раптом, о чудо: у грудневому звіті Департамент сільського господарства США (USDA) підтримав прагнення українських агрочиновників нарахувати, натягнути, дотягнути валовий збір кукурудзи в Україні хоча б до 29,5 млн тонн, тобто плюс 1 млн тонн до свого ж попереднього прогнозу.  Таке враження, що USDA відверто підіграє державним обліковцям (оце я розумію «лобі»!) Втім, до вельми несподіваних даних USDA цьогоріч ми вже навіть встигли звикнути…

Інформагенція Agritel (у недалекому майбутньому – Argus Media) дещо виправдало американський агродепартамент, що «оцінка виробництва кукурудзи в Україні USDA була підвищена з 28,5 до 29,5 млн тонн на тлі перегляду оцінок урожайності, публікованих Міністерством економіки».  

Ось коло й розімкнулося. Ми намагаємося вірити даним USDA, USDA бере за основу цифри Мінекономіки, а врешті ми сумніваємся в обидвох цифрах.

Такий вигляд має динаміка збирання кукурудзи за офіційною статистикою:

Нескладно назвати цифри Мінекономіки щодо збирання кукурудзи наступного тижня. Все дуже просто: буде зібрано 100% площ, а це 5,451 млн га. Буде намолочено 29,999 млн тонн за середньої врожайності 5,5 т/га. Для побудови цієї нескладної математичної моделі достатньо було калькулятора на 12 цифр екрана. Тобто, виходить, не те що гектара – навіть жодної сотки землі під кукурудзою не було втрачено. В такий тяжкий агрорік. Неймовірно!!! Ніколи, в жодній країні світу, за жодною культурою такої ситуації не було…

Проаналізуймо баланс попиту й пропозиції кукурудзи поточного маркетингового року. Його картинка наразі більш-менш красива, виходячи із ситуції цього року, як для виробників так і для експортерів.

Незважаючи ні на що, Україна й у поточному сезоні отримає «малу бронзову» медаль за прогнозований 4-й обсяг експорту кукурудзи в світі (після США, Бразилії й Аргентини). Стабільність – ознака майстерності! І, до речі, на таку диспозицію не впливає прогноз USDA щодо експорту кукурудзи з України (24 млн тонн, плюс 1,5 млн тонн до попереднього звіту), ні прогноз вітчизняного Мінекономіки (стабільно 22,982 млн тонн), ні наш прогноз щодо 20 млн тонн…

Що ж до цін, то ситуація на ринку кукурудзи достатньо стабільна й прогнозована. Це засвідчив і звіт USDA.  І допоки немає ніяких дрібниць, за якими б сховався диявол.

То що могло вплинути на зміну цін, але не вплинуло? Очікувалася реакція ринку на звіт USDA. Однак цього не сталося – ціни на кукурудзу й далі рухаються вниз. Попри те, що USDA у світовому масштабі понизив її валовий збір (виробництво) на 1,07 млн тонн і збільшим обсяги світової торгівлі  (експорт) на 1,2 млн тонн. Разом із тим, світові запаси зернової зменшено на 2,5 млн тонн. А цінам хоч би що, вони прямують униз. Жодним чином не вплинули на зміну цієї тенденції й такі «дрібниці», як прогнозоване (мабуть, тільки USDA)  збільшення виробництва й експорту української кукурудзи, можливе зниження імпорту ЄС та Єгиптом, попри достатньо відчутне прогнозне підвищення китайського  імпорту.

Відтак, за результатами минулого тижня спостерігалася така цінова ситуація:

Що може вплинути на ціну надалі? Можливо, неврожай кукурудзи в Південній  Америці, знову ж таки через посуху. Але доки USDA не бачить у тамтешніх метеоумовах  українського сценарію випаленої землі. По Бразилії USDA повторили дані минулого звіту (урожай 111 млн тонн, експорт – 39 млн тонн), і зовсім трохи знизили обсяги виробництва в Аргентині (49 млн тонн проти 50 млн тонн минулого місяця) за незмінної цифри експорту в 34 млн тонн.

А поки все йде за сценарієм самої кукурудзи, написаним нею ж для себе. 

Виникає питання: то це finita la commediа чи Corn Show Must Go On?

Чи нам усе зрозуміло і ми ставимо крапку на кукурудзі поточного сезону?