Точка зору

Що робити з кукурудзою

Микола Волкогон
кандидат біологічних наук, експерт з рослинництва

Цієї весни багато агропідприємств були змушені мінімізувати витрати на виробництво. Утім, поняття «мінімізація витрат» і «оптимізація ресурсів» лише зрідка виявилися синонімічними. Натомість, у більшості випадків це призвело до проблем із посівами, особливо на Київщині, Полтавщині, Вінниччині… Поточна ситуація з ярими культурами, зокрема, кукурудзою в цих регіонах залишає бажати кращого.

Агропідприємству вже зараз варто задуматися, як зменшити обсяг втрат, або ж отримати прибуток з таких посівів. Для цього розглянемо декілька сценаріїв розвитку подій на прикладі кукурудзи, за ситуації, коли очікуваний дохід від продажу зерна буде меншим за собівартість його вирощування і доробки.

Перш за все треба визначити кількість продуктивних рослин на гектар (ті що мають качан) та масу зерна з одного качана.

В ідеалі обрахунки робимо в декількох місцях на полі. Залежно від його строкатості (наприклад, завдяки супутниковому моніторингу) визначаємо від 3 до 5 точок оцінки. Відповідно, в кожній з точок оцінки робимо заміри для двох паралельних рядків протяжністю 14,28 м або для чотирьох паралельних рядків протяжністю 7,14 м кожен (для кукурудзи із шириною міжряддя 70 см) і рахуємо кількість продуктивних рослин на гектар.

Далі збираємо з чотирьох рядків у кожній з точок обстеження по 3 качани (4 рядки х 3 качани з кожного). Тут важливо використати принцип «випадкового вибору» – вибрали качан, що сподобався, залишили його, а натомість відраховуємо і зриваємо кожен 3й, чи 5й, чи 8й. Облущуємо зерно, вираховуємо загальну вагу зерна, визначаємо його вологість і розраховуємо орієнтовну масу зерна з одного качана і загальну залікову врожайність (за формулою Дюваля):

Врожайність, т/га = Врожайність з поля, т/га х (100 – Фактична вологість) / (Врожайність з поля, т/га х (100 – Залікова вологість).

Спрощений розрахунок врожайності кукурудзи (до (ліворуч) та після (праворуч) перерахунку на залікову вологість 14%), т/га

Умовні позначення: Червоний кольором виділено врожайність, нижчу за точку беззбитковості; жовтим кольором виділено врожайність, потенційно нижчу (залежно від вартості збирання, логістики та доробки зерна в 2022 році) за точку беззбитковості; зеленим кольором виділено врожайність, вищу за точку беззбитковості.

Зробивши обрахунки з урахуванням поточної ціни на кукурудзу, обраємо один зі сценаріїв:

1. Жнивуємо.

Переваги (+):

  • Зменшення загальних втрат за умови врожайності більше 1-2 т/га, коли вартість збирання і доробки перевищуватиме потенційний дохід з продажу зібраного зерна.
  • Наявність власного зерна кукурудзи для внутрішніх потреб агропідприємства та/чи виконання договірних зобов’язань.
  • Рівномірний розподіл пожнивних решток комбайном на поверхні ґрунту, і відповідно, оптимальніші умови для підготовки ґрунту (за потреби) для наступної культури в сівозміні

Недоліки та ризики (-):

  • Збільшення рівня загальних втрат за умови врожайності зерна менше 1-2 т/га.
  • Разом із зерном виносяться поживні речовини, що потенційно можуть перевищувати вартість мінеральних добрив, необхідних для відновлення вмісту елементів в ґрунті.

З урахуванням збирання, логістики і доробки собівартість вирощування кукурудзи на 1 га зростає до 1040 $/га. Продаж зерна дозволить підприємству отримати дохід в розмірі від 450 (за врожайності 3 т/га) до 900 $/га (за врожайності 6 т/га), зменшивши обсяг втрат до 490 і 140 $/га, відповідно. Винос елементів живлення з зерном еквівалентний сумам від 120 до 240 $/га, відповідно. З урахуванням виносу елементів живлення із зерном, обсяг втрат становитиме 610 та 380 $/га, відповідно для посівів врожайністю 3 і 6 т/га.

2. Дискуємо.

Переваги (+):

  • Зменшення загальних втрат за умови врожайності більше 1-2 т/га, коли вартість збирання і доробки перевищуватиме потенційний дохід з продажу зібраного зерна.
  • Можливість підготувати поле для наступної культури в оптимальний період.
  • За використання деструкторів стерні є достатня кількість часу для їх оптимального внесення і отримання результату.

Недоліки та ризики (-):

  • Витрати на дискування (~20 $/га) та (за використання) деструктори стерні (~10-20 $/га).
  • Заробка в ґрунт великої кількості пожнивних решток з високим співвідношенням С:N (60:1) спричинить зв’язування вільного азоту в ґрунті, що варто буде врахувати при плануванні посівів і системи живлення на наступний сезон.

За подібного сценарію на підприємство чекає обсяг прямих втрат ~850 $/га (передбачаємо необхідність до двох проходів дискової борони та використання деструкторів стерні (~50 $/га). Щоправда, за відсутності виносу поживних елементів, обсяг втрат буде меншим і складатиме орієнтовно 730 та 610 $/га для посівів із врожайністю, відповідно, 3 і 6 т/га.

3. Силосуємо.

Переваги (+):

  • Наявність власного грубого корму;
  • Можливість підвищити прибуток з 1 га згодовуванням кукурудзяного силосу нижче середньої якості молочному стаду.

Недоліки та ризики (-):

  • Низька якість кукурудзяного силосу.

Отже, збирання посівів із потенційною врожайністю зерна 5-6 т/га на силос дозволить підприємству не лише забезпечити дохідність еквівалентну продажу зерна (до ~900 $/га), проте й отримати перевагу у відсутності затрат на заготівлю, доробку та зберігання, й можливість оптимізувати процеси із підготовки ґрунту для вирощування наступних культур у сівозміні.

Співавтор: Геннадій Бондаренко, кандидат сільськогосподарських наук, експерт з годівлі тварин