Точка зору

Що по кукурудзі?

Андрій Капріца
керівник ФГ «Флора А. А.» (Вінницька обл)

Збирання кукурудзи цього року ми завершили з базовою вологістю зерна і врожайністю 91 ц/га. Для нашого господарства це середній багаторічний показник. Були роки, коли збирали і 120 ц/га, а бувало і 70 ц/га. Працюємо в зоні недостатнього зволоження, тому маємо такі коливання з року в рік. А середній для нас показник – це 95-100 ц/га.

Недобір урожаю цьогоріч маємо передусім через зменшення кількості внесених добрив. Це була хоч і оптимальна норма, та все ж менша, як порівняти з довоєнним періодом. Якщо, наприклад, раніше ми працювали з нормою приблизно 250 кг/га карбаміду, то цього року було лише 210-220 кг/га. Добрива вносимо диференційовано, втім, середня норма була меншою, що й уплинуло на результат. І другий чинник – кількість вологи. В цілому опади були, але вони випали в першій половині вегетації кукурудзи, а вже в другій половині вегетації рослинам не вистачило вологи.

Відтак, зважаючи на витрати, рівень урожайності й нинішню вартість кукурудзи, її рентабельність станом на зараз у нас нульова. Тому весь обсяг зерна заклали на зберігання і поки що продавати не планую. Частину врожаю кукурудзи зберігаємо в рукавах, для решти повністю виділили один склад. Оскільки потужностей для зберігання достатньо, тримати кукурудзу планую доти, поки її рентабельність не буде хоча б на рівні 70-100$/га вирощування. А коли виникає потреба в коштах для покриття операційних витрат, продаю цукор, що досить рентабельно цього року. Якщо ж цього буде недостатньо, наступний на черзі до збуту – соняшник.

Багато аграріїв цього року заощадили на сушінні кукурудзи, збираючи її практично сухою. Та в моєму випадку сушіння займає незначний відсоток у собівартості, адже маю власну сушарку на пелетах, яку збудували торік. Тож мені, мабуть, було би краще збирати кукурудзу з вищою вологістю, але з більшим валом. Та маємо що маємо.

В цілому щодо технології – вона в нас уже максимально оптимізована, в тому числі завдяки елементам точного землеробства, а саме диференційованому внесенню добрив і диференційованому висіву. Разом з тим, розглядаю варіант обладнання сівалки системою внесення рідких основних добрив BANDIT від 360 Yield Center. Завдяки тому, що добриво вноситься вглиб ґрунту і потрапляє максимально близько до насінини, це дає змогу підвищити його ефективність, а отже – зменшити норми внесення без втрати врожайності. Принаймні про високу ефективність такого обладнання я чув від колег, тож за хорошої цінової пропозиції планую впровадити її і в себе в господарстві.

Система захисту також максимально оптимізована: протягом семи років застосовую 90% генериків, що вже перевірені на практиці і показують високу ефективність. Найкращий тому доказ – наша врожайність.

І хоч кукурудза наразі нерентабельна, поки що впадати в крайнощі й істотно змінювати структуру посівних площ не вважаю раціональним кроком. На сьогодні диверсифікація ризиків завдяки вирощуванню різних культур – одна з важливих умов збереження ефективності господарства. Зазвичай кукурудза в нас займає 30-35% у структурі посівів. Цього року це 30%, а щодо наступної посівної можу сказати, що протягом зими ще можливі незначні корективи в структурі посівів, але глобально поки що нічого міняти не планую.